V kauze Judáš sa priznali dvaja ľudia

0
Na snímke prokurátor Úradu špeciálnej prokuratóry Peter Kysel počas brífingu Úradu špeciálnej prokuratóry k informáciám, ktoré je možné poskytnúť v aktuálnom štádiu prípravných konaní, k trestným veciam tzv. Božie mlyny, Očistec, Babylon a Judáš. V Pezinku 29. januára 2021. (Foto: TASR)

 V kauze Judáš je obvinených osem osôb, dvaja sa priznali. Všetky obvinenia sú založené okrem výpovedí kajúcnikov aj na výpovediach viacerých svedkov či na listinných dôkazoch. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Peter Kysel preto vylúčil politický motív stíhania.

Šesť z obvinených z kauzy je stíhaných väzobným spôsobom. “Jednalo sa o trestnú činnosť predovšetkým korupčného charakteru, kde išlo o prijímanie úplatkov, vydieranie, prečin ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti, podplácanie a u jedného obvineného aj činnosť pre zločineckú skupinu,” spresnil na piatkovom brífingu prokurátor Kysel.

Zdôraznil, že k obvineniu osôb došlo na základe výpovedí štyroch priamych svedkov. Dvaja obvinení v kauze sa priznali v takmer celom rozsahu za konanie, ktoré sa im kládlo za vinu. “Je možné očakávať aj odnímanie finančných prostriedkov. Došlo k zaisteniu celého majetku troch obvinených,” uviedol prokurátor. Dodal, že konanie vo veci je náročnejšie, keďže medzi obvinenými sú bývalí príslušníci polície, silových zložiek a pravdepodobne aj Slovenskej informačnej služby (SIS).

Akciu Judáš spustila Národná kriminálna agentúra (NAKA) v decembri 2020. Trestné stíhanie vyšlo z už rozbehnutých trestných konaní. Pôvodne obvinili deväť osôb. Ich súčasťou bol aj zosnulý policajný exprezident Milan Lučanský. Voči nemu prokuratúra po smrti trestné stíhanie zastavila.

- Reklama -