Administratívny projekt skupiny Middlecap v Londýne získal ako prvý v Británii “Platinum smart building certification”

0
Kancelárska budova Southworks na londýnskej Rushworth Street s viac ako 6500 metrami štvorcovými prenajímateľnej plochy bol certifikačný proces uzavretý len v týchto dňoch, a to s najvyšším možným skóre „PLATINUM Smart Building Certification Core & Shell“. (Foto: archív PL.sk)

Londýnsky debut investičnej skupiny MiddleCap je tesne pred dokončením, no už má na konte najvyššie hodnotenie prestížneho certifikátu pre inteligentné budovy. Táto skutočnosť je o to hodnotnejšia, že v Spojenom Kráľovstve ide o prvenstvo keďže týmto certifikátom nebola doteraz ohodnotená žiadna iná budova.  

Holandský Smart Building Certification je prvý program, ktorý  sa primárne venuje hodnoteniu toho ako veľmi a či vôbec sú administratívne budovy „smart“, teda inteligentné a do akej miery reagujú na komfort užívateľa, životné prostredie, ekonomickú efektívnosť budovy a prispôsobenie sa situáciám, kedy je dôležité udržať prostredie zdravé a bezpečné. Certifikát má slúžiť na posúvanie kvality projektov v oblastiach  udržateľnosti, inovácií, tzv. wellbeingu, zdravia a bezpečnosti užívateľov budovy ako aj samotné fungovanie/výkon budovy. 

V prípade kancelárskej budovy Southworks na londýnskej Rushworth Street s viac ako 6500 metrami štvorcovými prenajímateľnej plochy bol certifikačný proces uzavretý len v týchto dňoch, a to s najvyšším možným skóre „PLATINUM Smart Building Certification Core & Shell“.

Medzi ukazovatele, ktoré mali zásadný vplyv na úspešnú certifikáciu až na najvyššiu úroveň PLATINUM, patrí integrácia systému inteligentného riadenia budovy bGrid, ktorý tvorí sieť IoT senzorov rozmiestnených v rámci celej budovy, ktoré sú integrované s riadiacim systémom, systémami chladenia, vykurovania a osvetlenia. bGrid zároveň analyzuje parametre ako obsadenosť miestností, koncentráciu ľudí, či hladiny hluku a svetla v miestnostiach. Aplikácia OfficeApp pre smartfóny umožní užívateľom okrem iného prispôsobiť si teplotu podľa svojich preferencií, či zarezervovať si zasadaciu miestnosť. Implementácia technológií, ktoré sú súčasťou Southworks  zabezpečia zdravé prostredie v budove, dodržiavanie bezpečných odstupov, monitorovanie počtu ľudí na poschodiach a v budove a  možnosť prostredníctvom aplikácie skontrolovať kvalitu ovzdušia v interiéri a exteriéri. 

„Od samého začiatku sme mali predstavu o tom, že Southworks musí byť výnimočný projekt, ktorý v mnohých ohľadoch svojím charakterom a vybavením pôjde ďaleko za bežný kancelársky štandard. Dôraz sme kládli na to, aby sme dokázali postaviť budovu, ktorá vďaka smart technológiám a užívateľskému komfortu prinesie užívateľom Southworks to čo od budovy potrebujú dnes ale aj v budúcnosti. Smart Building Certification PLATINUM je dôkazom toho, že sa nám to podarilo,“ hovorí o  projekte Tomáš Jurdák, Head of MiddleCap Real Estate. 

Platinum Smart Building Certification získala aj budova Edge Olympic v Amsterdame, ktorá je v odborných kruhoch považovaná za lídra na trhu inovácií a udržateľnosti.  

„Sme hrdí na to, že sme mohli oceniť budovu Southworks Platinum Smart Building Certifikátom. Budova s takým vybavením IT technológiami nie je na trhu bežná. Málokedy máme možnosť vidieť budovu v stave shell &core, ktorá by bola v takejto miere zameraná na zlepšenie životného prostredia, zdravia a bezpečnosti a možnosť používateľa interagovať s budovou. Dúfame, že Southworks predstavuje pohľad do budúcnosti na to čo môžeme očakávať od nových budov, a že bude dôkazom toho, že technologický pokrok stojí za to, “ komentuje prvý certifikát vo Veľkej Británii Elizabeth Nelson, Head of research and innovation v Smart Building Certification.

„Získanie certifikátu je dôkazom toho, že máme jasne stanovenú stratégiu prinášať inovatívny a zároveň dizajnový produkt na trh s administratívnymi budovami. Snažíme sa nastaviť latku vysoko a veríme, že každým projektom ju budeme posúvať ďalej,“ dodáva Tomáš Jurdák, Head of MiddleCap Real Estate. 

MiddleCap Group zrealizovala akvizíciu Southworks v roku 2018. Ideový a architektonický návrh vytvoril interný tím MiddleCap v spolupráci so štúdiom SPPARC Architects. Dokončenie tohto projektu je plánované už v prvej polovici tohoto roka.

- Reklama -