Dostál: Nemeňme pred začiatkom sčítania možnosť uviesť dve národnosti

0
Poslanec parlamentu Ondrej Dostál (SaS) Foto: TASR

Koaliční poslanci Národnej rady (NR) SR za SaS a Za ľudí vyzvali na ukončenie pokusov zmeniť uvádzanie národnosti v sčítaní obyvateľov len na jednu možnosť. Snahy označil poslanec Ondrej Dostál (SaS) za nesprávne i nešťastné vzhľadom na to, že tieto pokusy sa objavili tesne pred začiatkom sčítania. V sčítaní bude možnosť uviesť dve národnosti. Zhodli sa na tom po dlhých diskusiách zástupcovia národnostných menšín, ktoré na Slovensku žijú, upozornila štátna tajomníčka ministerstva kultúry Zuzana Kumanová.
      

Podľa Dostála existujú veľmi silné dôvody, prečo sa Štatistický úrad (ŠÚ) SR rozhodol pre možnosť, aby bola v sčítacom hárku aj druhá národnosť. “Máme ľudí s dvojakou národnostnou identitou, ktorí cítia vzťah k dvom alebo viacerým národnostiam. Máme tu zmiešané manželstvá. Zvlášť vypuklý je tento problém v rómskej komunite. Máme tu rôzne formy národnostnej identity, nie je to iba tak, že človek sa cíti byť príslušníkom iba jedného národa od začiatku do konca,” vysvetlil na štvrtkovej tlačovej konferencii.
     

 Kumanová pripomenula, že na Slovensku funguje 13 národnostných menšín, ktoré majú rôznu históriu i rôznu mieru prijatia svojej identity. “Tieto menšiny sú zastúpené vo výbore pre národnostné menšiny, v ktorom opakovane niekoľko rokov diskutovali o téme sčítania. Konsenzuálne sa zhodli, že táto otázka je niečo, s čím súhlasia,” priblížila. Meniť na poslednú chvíľu sčítanie by podľa nej nebolo voči národnostným menšinám korektné.
     

 Podľa Dostála nie je pravdou, že proces bol pripravovaný netransparentne. Pripomenul, že zmeny sa dali navrhnúť skôr, keďže nová vláda je tu už desať mesiacov. ŠÚ SR by nemal podľa neho podľahnúť politickým tlakom.
      

Výhrady voči uvádzaniu dvoch národností v sčítaní má poslanec za OĽANO Juraj Gyimesi. Tvrdí, že táto téma sa ešte v koalícii neuzavrela. Chce, aby bola v sčítaní možnosť vyznačiť len jednu národnosť. Takto postavené otázky podľa neho posilňujú asimiláciu príslušníkov národnostných komunít. Tvrdil tiež, že možnosť voľby druhej národnosti sa vložila do sčítacieho hárku nenápadne.

- Reklama -