Zuckerberg: Facebook zvažuje znížiť počet príspevkov s politickým obsahom

0
Na archívnej snímke z 11. apríla 2018 výkonný riaditeľ spoločnosti Facebook Mark Zuckerberg vo Washingtone. (Autor: TASR)

Sociálna sieť Facebook natrvalo prestane odporúčať svojim užívateľom skupiny s politickou tematikou. Oznámil to v stredu šéf a zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg, ktorého citovali agentúry AFP a Reuters.
     

Facebook vlani v októbri v období pred americkými prezidentskými voľbami pre obavy zo šírenia násilného, klamlivého či zavádzajúceho obsahu dočasne prestal svojim používateľom z USA zobrazovať v odporúčaniach skupiny s politickým obsahom. Spoločnosť však teraz túto politiku plánuje rozšíriť globálne a natrvalo. Podľa Zuckerberga tiež Facebook zvažuje znížiť množstvo príspevkov s politickým obsahom na domovských stránkach používateľov.
     

 Ako pripomína agentúra Reuters, v skupinách na Facebooku za združujú komunity ľudí, ktorí zdieľajú rovnaké záujmy. Verejné skupiny môže ktokoľvek na Facebooku vidieť, vyhľadávať a pripojiť sa k nim. Facebook dlhodobo čelí kritike, aby odporúčanie skupín na základe algoritmov obmedzil. Problematické sú v tejto súvislosti najmä skupiny použité na šírenie dezinformácií či organizovanie extrémistických aktivít.
    

  Niekoľko sociálnych sietí vrátane Facebooku či Twitteru dočasne či natrvalo zablokovali bývalému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi prístup na svoje platformy pre porušenie ich noriem zameraných proti podnecovaniu násilia. Urobili tak po tom, ako stúpenci tohto republikánskeho exprezidenta 6. januára vtrhli do budovy Kongresu vo Washingtone a prerušili tak spoločné zasadnutie oboch komôr – Senátu a Snemovne reprezentantov – na ktorom sa potvrdzovalo víťazstvo demokrata Joea Bidena v novembrových voľbách hlavy štátu.

- Reklama -