AstraZeneca nedokáže plniť záväzky voči Európskej únii. Zaplatili sme za vakcíny vopred, odkazuje Kyriakidisová

0

Európska únia vyvíja maximálne úsilie na vyriešenie situácie okolo zníženia dodávok vakcín proti koronavírusu od farmaceutickej spoločnosti AstraZeneca. Uviedla to v stredu v Bruseli eurokomisárka pre zdravie Stella Kyriakidisová.
      

Spoločnosť AstraZeneca totiž oznámila, že v nasledujúcich týždňoch dodá na trh EÚ podstatne menej dávok, ako to vlani prisľúbila v rámci dohody s Európskou komisiou (EK).
      

Spoločný riadiaci výbor EK a 27 členských štátov EÚ absolvoval už tri stretnutia so zástupcami AstraZeneca. Spoločnosť na nich nedokázala poskytnúť uspokojivé odpovede a vysvetlenia vo veci meškania dodávok očkovacích látok, čo podľa komisárky spôsobilo “hlbokú nespokojnosť členských štátov”.
      

“Členské krajiny Európskej únie sú jednotné v tom, že spoločnosť AstraZeneca musí splniť v podmienky našej dohody,” uviedla eurokomisárka. Zdôraznila pritom, že každý deň v Európe pribúdajú nové obete pandémie.
      

EK podpísala vlani s firmou AstraZeneca predbežnú kúpnu zmluvu na vakcínu, ktorá v tom čase ešte neexistovala. Jej oficiálne schválenie v EÚ očakáva v priebehu tohto týždňa.
      

Podľa komisárky mala spoločnosť v súlade s dohodou vopred pripraviť dostatočné výrobné kapacity, aby mohla začať realizovať prisľúbené dodávky okamžite po schválení vakcíny.
     

 Zdôraznila, že sa bude dôrazne domáhať svojich práv, návratnosti svojich investícií a splnenia všetkých záväzkov. Naďalej je však otvorená spolupráci s uvedenou farmaceutickou spoločnosťou pri riešení vzniknutých problémov.
     

 Únia podporila rýchly vývoj a výrobu viacerých typov vakcín proti COVID-19 u viacerých výrobcov celkovou sumou 2,7 miliárd eur.

- Reklama -