Harbuľák: Hotely a reštaurácie žiadajú odpustiť sociálne odvody, pretože nemôžu podnikať

0
Na snímke prezident Zväzu cestovného ruchu generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) Marek Harbuľák. Foto: TASR


    

Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) nepovažuje vládou schválený návrh na odklad platieb sociálneho poistenia pre zamestnávateľov a samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) za dostatočné riešenie, ktoré má zmierniť negatívne dopady spôsobené pandémiou ochorenia COVID-19. Podnikatelia a zamestnávatelia očakávajú úplné odpustenie sociálnych odvodov za mesiac január, uviedla v stredu AHRS.
     

 “Opatrenia prijaté vládou v súvislosti s druhou vlnou pandémie majú rovnako negatívne dopady ako opatrenia prijaté počas prvej vlny. Na rozdiel od iných odvetví v hoteloch a reštauráciách spôsobujú prijaté opatrenia výrazne vyšší prepad tržieb, ktorý už však trvá dlhšie v porovnaní s prvou vlnou pandémie. Výrazné zlepšenie situácie nie je možné očakávať ani v najbližších týždňoch,” uviedol generálny manažér asociácie Marek Harbuľák.
     

 Vládou schválený lockdown podľa Harbuľáka v praxi znamená, že podnikatelia v ubytovaní či stravovaní nemôžu poskytovať svoje služby a riadne podnikať. Asociácia zdôraznila, že v takejto situácii nie je možné žiadať od podnikateľov v hotelierstve a gastronómii, aby si v celom rozsahu a s odkladom splnili svoje povinnosti voči Sociálnej poisťovni. “Riešenie, ktoré v takejto situácií očakávajú podnikatelia a zamestnávatelia, je úplné odpustenie sociálnych odvodov za mesiac január,” uviedol Harbuľák.

 

- Reklama -