Poslanci v závere dňa hovorili o klíme

0
minister životného prostredia Ján Budaj (Foto: TASR)

 Bez prijatia ambicióznych cieľov v oblasti klímy budú ľudia vo svete aj na Slovensku zasiahnutí dôsledkami klimatickej krízy čoraz viac. V pléne Národnej rady (NR) SR to vyhlásil poslanec Ján Szőllős (OĽANO) v diskusii o predloženej Správe o príprave legislatívnych opatrení na zmierňovanie klimatickej zmeny a jej dopadov v podmienkach SR. Iniciatívu envirorezortu uvítala aj Anna Zemanová (SaS). Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) zdôraznil, že sa nachádzame na dôležitej križovatke. Diskusiou o správe poslanci ukončili prvý rokovací deň 23. schôdze. Poslanci budú pokračovať v stredu (27. 1.), popoludní sa očakáva napríklad diskusia o obrannej a bezpečnostnej stratégii.

 Szőllős víta, že sa rezort v správe zaviazal počas roka 2021 vypracovať vlastný klimatický predpis či pripraviť plán Slovenska na adaptáciu sa na zmenu klímy a podobne. Hovorí, že Slovensko i svet stoja pred veľkými výzvami v oblasti zmeny klímy. Priznáva, že potrebné zmeny v oblasti energetickej infraštruktúry si budú vyžadovať veľké investície. Tie sa však podľa neho v budúcnosti vrátia a môžu priniesť zisky. Zdôraznil, že tu nejde o politiku, ale o životné prostredie, ktoré zanecháme aj svojim potomkom. Vyzdvihol potrebu celospoločenskej diskusie a upozornil na riziká spojené so zmenou klímy.

Zemanová zdôraznila potrebu dosiahnuť uhlíkovú neutralitu čo najskôr, aby bola situácia udržateľná. Myslí si, že táto téma si vyžaduje väčšiu pozornosť aj na pôde NR SR. Klimatická kríza podľa nej môže spôsobovať istú beznádej, pocity stratenej generácie či obavy mladých ľudí z budúcnosti. Hovorí, že zmena v tejto oblasti je výzvou nielen pre vládu, ale aj pre obce, podnikateľský sektor a každého z nás. “Nikto z nás nedokáže žiť bez vzduchu, nedokážeme žiť bez vody. Nedokážeme žiť bez prírodných ekosystémov, v ktorých sa vzduch a voda tvoria,” poznamenala.

Jaroslav Karahuta (Sme rodina) zas poukázal na otázku čerpania prírodných zdrojov a ich ochrany. Súhlasí s potrebou rozprávať sa o klíme, no upriamiť sa podľa neho treba i na otázku, ako čerpať a udržať prírodné zdroje. Poukázal aj na nárast populácie, nadprodukciu a vyčerpateľnosť zdrojov. “Buďme trošku lokálpatrioti. Chráňme si ich a využime,” zdôraznil.

Správa z dielne envirorezortu prináša informácie o zmene klímy, jej dosahoch a o príprave nových opatrení. Má poskytnúť kľúčové informácie týkajúce sa zmeny klímy a jej nepriaznivých dosahov na SR, aj informácie o pripravovaných základných legislatívnych a relevantných ďalších opatreniach. Zlepšiť by sa podľa správy mala aj prevencia rizík a odolnosti voči katastrofám. Ako dôležitá je v správe označená aj ochrana biotopov a druhov, podpora biodiverzity, ochrany a obnovy ekosystémov. Podporiť by sa mali nízkoemisné zóny, parkovacie politiky a cyklistická doprava v mestách či opatrenia na bezpečnosť cestujúcich.

- Reklama -