Gordon Brown: Británii bez reforiem vlády hrozí zlyhanie štátu

0
Na archívnej snímke zo 16. marca 2005 britský minister financií Gordon Brown pózuje s tradičným červeným kufríkom pred svojím úradom na Downing Street 11 v Londýne. Brown bol ministrom financií desať rokov. V roku 2007 sa stal premiérom, ale na čele vlády stál len tri roky. (Foto: TASR/AP)

Spojené kráľovstvo musí zaviesť reformy v systéme spravovania krajiny, inak mu hrozí “zlyhanie štátu”, upozornil bývalý britský premiér Gordon Brown. Informovala o tom v pondelok na svojej webovej stránke stanica BBC.

Situácia v súvislosti s ochorením COVID-19 odkrýva “napätie” medzi britskou vládou a regionálnymi vládami i jednotlivými krajinami v rámci Spojeného kráľovstva, napísal Brown v nedeľu v denníku The Daily Telegraph.

Brown podporuje federálny systém s väčšími právomocami pre jednotlivé regióny a krajiny, píše BBC. Pandémia podľa jeho slov “vyniesla na povrch napätie a pocity krivdy, ktoré v krajine tlejú už roky”. Poukázal najmä na spory v súvislosti s lockdownom, obmedzeniami a núteným voľnom (furlough).

“Som presvedčený, že teraz si vyberáme medzi reformovanou krajinou a zlyhaním krajiny,” uviedol Brown – bývalý líder Labouristickej strany. Súčasného britského premiéra Borisa Johnsona vyzval, aby zriadil výbor, ktorý má prehodnotiť systém vládnutia a spravovania krajiny.

Britská konzervatívna strana zriadenie takéhoto výboru sľúbila pred voľbami v decembri 2019, pripomína BBC.

Prieskumy ukazujú nárast podpory pre nezávislosť Škótska a možné hlasovanie o hraniciach v Severnom Írsku, píše BBC.

Škótska národná strana (SNP) minulý týždeň uviedla, že uskutoční ďalšie referendum o nezávislosti, ak vo voľbách 6. mája dosiahne dobré výsledky.

Referendum na zjednotenie Severného Írska s Írskou republikou podľa prieskumu britského nedeľníka The Sunday Times podporuje 51 percent obyvateľov. Prvá ministerka Severného Írska Arlene Fosterová upozornila, že takéto hlasovanie by mohlo priniesť rozvrat v spoločnosti.

- Reklama -