Mexiko: Prezident López Obrador mal pozitívny test na COVID-19

0
Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador (Foto: TASR/AP)

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador v nedeľu oznámil, že mal pozitívny test na koronavírusovú chorobu COVID-19. Podľa vlastných slov má len mierne príznaky, informovala agentúra AP.

López Obrador, ktorému kritici vyčítajú jeho postup v boji proti pandémii v krajine, na svojom oficiálnom konte na Twitteri tiež uviedol, že podstupuje liečbu.

“Ako vždy, som optimista,” dodal prezident.

Mexický 67-ročný líder čelí už dlho kritike, že pri prevencii nejde na verejnosti príkladom. Len zriedka ho vidno nosiť rúško a svoj nabitý pracovný program, pri ktorom cestuje komerčnými letmi, neobmedzil.

Odmieta tiež uzavrieť ekonomiku s argumentom, že by to malo ničivé dôsledky pre mnohých Mexičanov snažiacich sa každý deň zarobiť si na živobytie.

Oznámenie Lópeza Obradora o pozitívnom teste prišlo krátko po tom, ako sa objavili správy, že bude v pondelok hovoriť s ruským prezidentom Vladimirom Putinom o dodávkach ruskej vakcíny Sputnik V.

Mexiko dosiaľ zaznamenalo takmer 150.000 úmrtí na COVID-19 a viac ako 1,7 milióna prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Nemocnice v hlavnom meste majú už týždne takmer naplnené kapacity pacientov po náraste infikovaných po období sviatkov.

- Reklama -