Ázijského narkobaróna Tse Chi Lopa zatkli v Holandsku. Austrália žiada jeho vydanie

0

Holandská polícia zatkla bossa najväčšieho ázijského drogového kartelu, ktorý bol jedným z najhľadanejších zločincov na svete. Kanaďana pôvodom z Číny, 57-ročného Tse Chi Lopa, zatkli v piatok na letisku v Amsterdame na žiadosť austrálskej polície, ktorá aktivity jeho kartelu vyšetrovala.
      Austrália zatknutie Tse Chi Lopa potvrdila, pričom žiada Holandsko o jeho vydanie, informujú agentúry AFP a Reuters.

      

Pre rozsah jeho činnosti Tse Chi Lopa prirovnávajú k obávanému mexickému narkobarónovi Joaquínovi “El Chapovi” Guzmánovi či ku kolumbijskému “kokaínovému kráľovi” Pablovi Escobarovi.
     

 Podľa Úradu OSN proti drogám a zločinu (UNODC) je Tse Chi Lop pravdepodobne šéfom ázijského megakartelu známeho ako Sam Gor, ktorý je významným celosvetovým producentom a distribútorom metamfetamínu. Kartel pravdepodobne prepiera peniaze z obchodovania s drogami prostredníctvom podnikov v juhovýchodnej Ázii, ako napríklad kasín či hotelov.
      

Austrálska polícia uviedla, že k piatkovému zatknutiu Tse Chi Lopa došlo v nadväznosti na operáciu z rokov 2012-2013, v rámci ktorej zaistili 27 osôb prepojených s týmto drogovým kartelom pôsobiacim v piatich krajinách sveta. Zadržaných následne obvinili z dovozu “veľkého množstva” heroínu a metamfetamínu do Austrálie.
      

“Syndikát roky zameriaval na Austráliu, distribuoval (tam) veľké množstvo nezákonných narkotík, zisky (z tejto činnosti) pral v zámorí a žil z bohatstva nahonobeného z trestnej činnosti,” uviedla austrálska polícia.
     

 Kartel Sam Gor kontroluje v Ázii obchod s drogami v hodnote 70 miliárd dolárov (57,5 miliardy eur), uvádza Reuters s odvolaním sa na zistenia austrálskej polície. Podľa zistení je tiež zodpovedný za 70 percent drog, ktoré prichádzajú do Austrálie, uvádza BBC.
    

  Tse Chi Lop, ktorý žil dlho v kanadskom Toronte, sa v posledných rokoch presúval najmä medzi Macaom, Hongkongom a Taiwanom. Odkiaľ priletel v piatok do Amsterdamu, nebolo bezprostredne známe.

- Reklama -