Bratislavské samosprávy vyzývajú občanov: Príďte sa testovať

0
cyklista na testovacom mieste drive-through na bratislavskom letisku (Foto: TASR)

Bratislavské samosprávy vyzývajú obyvateľov, aby neváhali a prišli sa počas nedele otestovať v rámci skríningového testovania na ochorenie COVID-19. Podľa mestských častí je testovanie jednoduchšie a rýchlejšie ako počas soboty (23. 1.). Na mobilných odberných miestach (MOM) je situácia pokojná a ľudia na otestovanie nemusia čakať. Niektoré mestské časti pre nižší záujem znižujú počet odberných miest.
      

Starosta Ružinova Martin Chren hovorí, že doterajšie výsledky sú v mestskej časti dobré a dúfa, že druhé kolo testovania nebude potrebné. “Za dnešné dopoludnie sme otestovali 4880 z vás, pozitívnych z toho bolo 28. Celkovo sme teda za víkend, zatiaľ do 12.00 h, urobili 23.023 testov a miera pozitivity je 0,63 percenta,” uvádza na sociálnej sieti Chren.
      

Skonštatoval, že občania sa testujú v prvom rade sami pre seba a svoje zdravie, preto opätovne podotkol, že ak bol niekto na testovaní začiatkom týždňa, môže prísť na testovanie opäť. “Týždeň starý chlieb už je takmer nepoužiteľný, rovnako ako týždeň starý výsledok testu. Preto, ak máte test zo začiatku tohto týždňa, ktorý už nemá veľkú výpovednú hodnotu, pokojne dnes môžete prísť na testovanie znova a mať istotu,” poznamenal. Na odberných miestach sa podľa neho nečaká, priebežne vybavované je aj testovanie na drive-throug na letisku a miestom úrade.
     

 Aj Staré Mesto odkazuje obyvateľom, aby neváhali a prišli sa otestovať. Upriamuje pritom pozornosť na to, kde budú od 27. januára potrebovať test s negatívnym výsledkom. “V Starom Meste máme skvelé a dobre naladené odberové tímy, nečaká sa dlho,” pozýva mestská časť. Ani mestská časť Petržalka neodporúča nenechávať si testovanie na poslednú chvíľu. Pripomína, že odberné miesta budú naďalej vybavené zrýchleným registračným systémom, ale v pondelok (25. 1.) a utorok (26. 1.) ich bude výrazne menej. Už v nedeľu o niečo znížila ich počet. Mestská časť v nedeľu do 14.00 h otestovala 4899 ľudí, z toho 60 bolo pozitívnych, čo predstavuje 1,22 percenta.
     

 Počet odberných miest znížila z pôvodných desať na sedem mestská časť Rača. “Lokality zostávajú nezmenené, avšak na niektorých miestach, kde boli odberné tímy dva, dôjde k ich zlúčeniu do jedného,” informuje samospráva na sociálnej sieti. Pripomína, že stále je možnosť objednať sa aj na presný čas. Karlova Ves pozýva do drive-through pod Mostom Lanfranconi, ktoré je otvorené pre všetkých, objednanie nie je potrebné a v aute môžu byť aj ďalší členovia domácnosti. Otestovať sa bude možné i na budúci týždeň. Drive-through v Líčšom údolí zostáva naďalej prístupné len pre obyvateľov mestskej časti.  

- Reklama -