Bittó Cigániková: Mali sme sa hodiť o zem a testovalo by sa každý týždeň?

0
Janka Bittó Cigániková, poslankyňa a šéfka zdravotníckeho parlamentného výboru za SaS, Foto: TASR

Máme tu intenzívny celoplošný testovací víkend, hoci podľa vedcov to nemá význam. “My (SaS- pozn.PL.sk) sme stáli pred voľbou, či sa hodiť o zem a povedať nie a potom by sme tu mali testovanie ako ho predstavoval Igor Matovič, že stále, dookola, každý týždeň a všetkých,” hovorí pre ParlamentneListy.sk predsedníčka zdravotného výboru NR SR Janka Bittó Cigániková (SaS), aktuálne sa liečiaca na covid-19. Čo hovorí na analytikmi prognózovanú potenciálnu rekonštrukciu vlády?

Ako zvládate covid-19?

Som infikovaná, ale keby som nešla na test, ani by som netušila, že mi niečo je. Som zdravá ako rybička. Synátori sú so mnou, lebo jeden je tiež pozitívny, druhý je negatívny. Manžela som vysťahovala do karantény k známym na byt, lebo on je negatívny a má pred záverečnými skúškami na vysokej škole, tak nech to tak radšej ostane.

Foto: facebook J.Bittó Cigánikovej

Máme pred sebou intenzívny celoplošný testovací víkend, o ktorý sa pričinila aj SaS, hoci predtým bola proti. Isteže, predseda Richard Sulík to opakovane obhajoval svojským postojom, ľudia ale naďalej vnímajú, že tú ruku za celoplošné testovanie napriek predošlým rečiam a postojom zodvihli aj členovia vlády za SaS. Ste s tým v pohode vyrovnaná?

Nechcem sa na to už pozerať ani negatívne, ani tragicky. Samozrejme, nie sme nadšení, že je tu ďalšie kolo celoplošného testovania. Myslíme si, že by sme sa bez neho zaobišli. Na druhej strane, rozšíril sa ten počet dní testovania z dvoch dní, kde sa malo 3 a pol milióna ľudí sústreďovať na odbery, čo by boli neuveriteľné rady, na 9 dní. Takže rozšírilo sa to, robí sa to na mobilných odberových miestach, testuje sa u zamestnávateľov. Od premiéra sme dostali prísľub, že keď toto vydržíme, už sa to nebude opakovať a druhé kolo sa bude testovať len v ohniskách, ako sme to my chceli už od novembra. Potom sa má zapnúť už ten semafor konečne.

Takže ste spravili politický kompromis?

My sme stáli pred voľbou, či sa hodiť o zem a povedať nie a potom by sme tu mali testovanie ako ho predstavoval Igor Matovič, že stále, dookola, každý týždeň a všetkých, alebo sme mohli toto vyrokovať… Rozhodli sme sa pre to. Tým pádom ale sme vyrokovali aj výnimky pre seniorov, že sa nemusia testovať, takisto deti do 15 rokov, zdravotne ťažko postihnutí.Toto všetko sa podarilo. Ak to naozaj bude všetko fungovať tak, ako dúfame, nemal by to byť pre ľudí až taký ťažký životný zážitok pre tých ľudí. Ak to pomôže vychytať aj pozitívnych počas lockdownu, nemôže to uškodiť. Len treba dať naozaj pozor a ustrážiť, aby nedochádzalo k zvýšenej koncentrácii ľudí na jednom mieste, aby nestáli v radoch niekoľko hodín. My sme dokonca na vláde navrhli, aby mobilné odberové miesta (MOM) dostávali viac peňazí za testy navyše a nemali stále len paušál. To je trhový mechanizmus, MOM-iek pribudlo, je ich už 800 ku 250, rozšírili vďaka viac peniazom svoje hodiny, majú viac zdravotníkov a rozkladá sa počet ľudí na viac miest a aj negatívne účinky. Pán premiér dostal nejakú formu toho testovania a tak predpokladáme, že dodrží svoje slovo a už k takýmto nápadom nebude prichádzať.

Otázka je, či pán premiér je jediný človek v štáte, podľa ktorého želaní celá vláda a národ koná?

Keby to bolo tak, že sa to prispôsobuje všetko a všetkým, tak by to bolo tak, ako ste videli na poslednej tlačovke pána premiéra, keď urobil tlačovku, kde hovoril, že to testovanie bude každý týždeň, v každom okrese, pre všetkých, až kým sa nedosiahne pozitivita 0,5 percenta. To je také akože abstraktné číslo, ale si predstavte okres, v ktorom nie je žiadny nakazený človek. Ak by ste v takomto okrese spravili plošné testovanie, výsledok by bol pozitivita 0,3 percenta, lebo chybovosť je 500. Čiže 0,5 je také nízke číslo, že by sa to naozaj týkalo všetkých okresov a donekonečna. Takto by to vyzeralo, keby to bolo len o premiérovi a presne podľa neho. Ja hovorím, že my sme urobili z gule rotujúci ihlan, úplne sme to zmenili tak, že sa to vôbec nepodobá na to, čo chcel premiér. A hlavne, podarilo sa nám vyrokovať, že to bude poslednýkrát.

Takže ste spokojná?

Takže si myslím, že je vidieť aj to, že sa snažíme. Porovnajte si, že my máme troch ministrov ku šestnástim, tak hoci rozumiem, že ľudia sa hnevajú, ale podaril sa nám kus roboty, aby sme to zmiernili. Keby sme vôbec nehlasovali a nerokovali, bolo by to, čo chce premiér, lebo má dostatok ministrov a priazeň strany Sme rodina, čiže drvivú väčšinu a oni by si mohli robiť, čo len chcú. Takže sme radi, že argumentami sme dosiahli zmiernenie.

(Foto: TASR)

Boris Kollár zo Sme rodina tiež pred vládou hovoril, že je proti celoplošnému testovaniu, ale tiež to boli asi také reči do prázdna…

Ja by som chcela poprosiť ľudí, aj keď prežívajú ťažké časy, aby sa skúsili dívať na tých, ktorí rozhodujú, či Borisa Kolára, alebo premiéra Matoviča, aj na nás, samozrejme, očami ako na ľudí. Ja nepredpokladám, že oni chcú testovanie preto, lebo chcú niekoho nahnevať alebo niekomu ublížiť… Pán premiér je presvedčený do špiku kostí, že toto je jediné, čo pomôže a čo zachraňuje životy. On je tak strašne presvedčený, že on sa nedá presvedčiť o ničom inom, ani odborníkmi, ani nami. Ale to nie je preto, lebo by chcel ublížiť. Čo tým chcem povedať? Keď argumenty prichádzajú z protistrany dlhodobo, my ich opakujeme od novembra, odkedy sme predstavili Semafor… Takisto vedci, odborníci, lekári… teraz sa už pridali aj Za ľudí… tak potom áno, aj Boris Kollár už spozornel, že keď všetci hovoria to isté, tak asi nebude dobrý nápad testovať celú populáciu dokola. Ten pohľad vlády, aj pohľad pána premiéra, aj koaličných partnerov sa jednoducho nejakým spôsobom kreuje. Ja to z jednej strany chápem, že mu teda na niečom záleží, z druhej strany opakujem, oveľa viac by mal počúvať odborníkov a vedcov.

“Keď argumenty prichádzajú z protistrany dlhodobo, my ich opakujeme od novembra, odkedy sme predstavili Semafor… Takisto vedci, odborníci, lekári… teraz sa už pridali aj Za ľudí… tak potom áno, aj Boris Kollár už spozornel, že keď všetci hovoria to isté, tak asi nebude dobrý nápad testovať celú populáciu dokola. Ten pohľad vlády, aj pohľad pána premiéra, aj koaličných partnerov sa jednoducho nejakým spôsobom kreuje,” hovorí Janka Bittó Cigániková. (Zľava minister hospodárstva Richard Sulík, šéfka zdravotníckeho výboru NR SR Janka Bittó Cigániková a minister školstva Branislav Gröhling (Foto: TASR)

Odborníci jasne upozorňujú, že toto celoplošné testovanie je nielenže zbytočné, pretože by malo význam podľa ich názorov a dostupných dát akurát v ohniskách, sú to vyhodené peniaze, ale ono je ešte aj rizikové z pohľadu ďalších prenosov ochorenia. Máme tu oveľa infekčnejšiu mutáciu. Hlavné mesto Bratislava vyzvalo ľudí, aby si zvážili, či skutočne potrebujú certifikát z testovania a zbytočne sa neohrozovali… Veď toto nie je normálne, či?

My sme rokovali po celú dobu aj s iniciatívou Veda pomáha, aj s Dátami bez pátosu, keď sa tvorilo uznesenie. Ja osobne som sa snažila získať stanoviská vyše 70 vedcov z Veda pomáha a snažili sme sa to dať do tej diskusie. Zhodujeme sa aj s kolegami zo Za ľudí, že najlepšie by bolo nerobiť plošné testovanie a sústrediť sa na plošné očkovanie, na to, aby sme mali dostatok vakcín a venovať sa viacej tomuto, ale jednoducho, keďže je pán premiér fixovaný na testovanie, nebola šanca, aby to testovanie vôbec nebolo. A poviem za seba, som prekvapená, že nám ustúpil do takej miery. Považovala by som za nekorektné – keď už nám takto ustúpil a prispôsobil sa našim požiadavkám, ktoré sme z veľkej miery diskutovali s vedcami – ho potom nepodporiť v tom testovaní.

Politológovia hovoria, že rok 2021 bude politicky veľmi pestrý a hovorí sa najmä o rekonštrukcii vlády. Viete si to predstaviť?

Nechcem o tomto ani polemizovať, ani uvažovať. Realita je taká, že voliči dali hlasy a silu najmä Igorovi Matovičovi, hnutie OĽANO malo 25 percent, väčšiu silu dali takisto Borisovi Kollárovi. Menšiu silu dali nám zo SaS a kolegom zo Za ľudí. Takto sú rozložené sily v koalícii a my rešpektujeme výsledok demokratických volieb. Keď aj prichádzame s nejakou kritikou alebo vlastnými názormi, nie je to o tom, že by sme nerešpektovali pozíciu premiéra, len sa snažíme prispieť do diskusií nejako odborne. Čiže neplánujeme ani do budúcna uvažovať inak. Jednoducho táto pozícia, pokiaľ by sme ju dokázali udržať v odbornej rovine a naozaj všetci koaliční partneri by sa držali odborných faktov a argumentov, tak vlastne tá diskusia o nejakej rekonštrukcii vlády je jednoducho irelevantná. Toto je demokratický výsledok volieb, ktorý musíme všetci rešpektovať.

- Reklama -