Británia: Odstránia sochy dvoch osobností s väzbami na obchod s otrokmi

0
Londýn. Žena fotí svojho psa neďaleko katedrály sv. Pavla v Londýne počas tretieho celoplošného koronavírusového lockdownu v piatok 22. januára 2021. Školy a obchody s tovarom, ktorý nepatrí k základným potrebám, zostanú zatvorené aj v dohľadnej budúcnosti. (Foto: TASR/AP)

Mestská správna inštitúcia City of London Corporation, ktorá spravuje historické centrum a finančnú štvrť Londýna, odstráni z mestskej budovy Guildhall sochy dvoch britských politikov z koloniálnej éry v súvislosti s ich väzbami na obchod s otrokmi, uviedla v piatok agentúra AFP.

City of London Corporation vo štvrtok odhlasovala odstránenie sôch dvoch osobností zo 17. a 18. storočia, pretože svoje bohatstvo nadobudli vďaka tomuto obchodu. Pomníky Williama Beckforda, bývalého starostu Londýna, ktorý zbohatol vďaka otrockej práci na jamajských plantážach, a Johna Cassa, poslanca a významného predstaviteľa Kráľovskej africkej spoločnosti, ktorá uľahčila transatlantický obchod s otrokmi, budú premiestnené.

City of London Corporation otvorila verejnú diskusiu o pamätníkoch spojených s otroctvom v septembri 2020 v dôsledku protestov Black Lives Matter, ktoré sa svetom prehnali po smrti neozbrojeného černocha Georgea Floyda v USA.

Demonštrácie, ktoré vyvrcholili zvrhnutím sochy bristolského obchodníka s otrokmi Edwarda Colstona počas protirasistického protestu, vyvolali celonárodné výzvy na odstránenie pamiatok spojených s britskou koloniálnou minulosťou.

Začiatkom tohto týždňa vošiel do platnosti zákon, ktorý odstránenie historických sôch umožňuje iba za “výnimočných okolností”. Konečné rozhodnutie v takýchto prípadoch bude mať napokon  minister pre bývanie a miestnu samosprávu.

“Obchod s otrokmi je škvrnou našej histórie a dať tých, ktorí z toho profitovali, doslova na piedestál, je niečo, čo v modernom a rozmanitom meste nemá miesto,” reagovala na rozhodnutie o odstránení sôch City of London Corporation.

- Reklama -