Nemecko: Hlasovanie poštou potvrdilo Lascheta ako lídra Merkelovej strany CDU

0
Novozvolený líder Kresťanskodemokratickej únie (CDU) a premiér spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko Armin Laschet počas virtuálneho zjazdu CDU v Berlíne v sobotu 16. januára 2021. (Foto: TASR/AP)

Stredopravicová strana nemeckej kancelárky Angely Merkelovej Kresťanskodemokratická únia (CDU) v piatok oznámila, že Armin Laschet, premiér spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko, bol potvrdený ako nový stranícky líder. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Centrista Laschet (59), spojenec kancelárky Merkelovej, sa umiestnil v sobotu 16. januára v online hlasovaní delegátov strany na prvom mieste, pred konzervatívnym súperom Friedrichom Merzom. Na základe nemeckého zákona musí byť táto voľba oficiálne potvrdená aj hlasovaním poštou.

Laschet dostal 796 z 980 platných hlasov, čo sa rovná vyše 83 percentám hlasov. Očakáva sa, že Laschet bude pokračovať v Merkelovej umiernenom centristickom kurze. Spolková krajina Severné Porýnie-Vestfálsko, ktorej je premiérom, má približne 17 miliónov obyvateľov a je tak najľudnatejšia v Nemecku, doplnila informáciu AP.

Nový stranícky líder bude silným uchádzačom o post nemeckého kancelára v tohoročných parlamentných voľbách vyhlásených na 26. septembra, na ktorých sa už Merkelová nezúčastní.

Rozhodnutie, koho vybrať za kandidáta na nemeckého kancelára do volieb, musí CDU urobiť spolu so sesterskou Kresťansko-sociálnou úniou (CSU), ktorá pôsobí len v spolkovej krajine Bavorsko. Rozhodnutie pravdepodobne padne po regionálnych voľbách vo viacerých spolkových krajinách, ktoré sa majú konať v marci.

- Reklama -