Británia: Polícia ukončila svadbu so 400 účastníkmi, ktorá porušovala lockdown

0
Na snímke škola na severe Londýna, v ktorej polícia ukončila vo štvrtok večer 21. januára 2021 svadbu so 400 hosťami, ktorá sa konala počas lockdownu, kedy je zakázané miešanie a stretávanie sa domácností. Riaditeľ školy, v ktorej sa svadba konala, zomrel pritom vlani na koronavírus. Podľa polície organizátorovi hrozí pokuta 10. 000 libier (cca 11.285 eur). Svadba je v krajine povolená iba za "výnimočných okolností“ - a to, keď je jeden z partnerov mimoriadne ohrozený chorobou - a môže sa jej zúčastniť najviac šesť osôb. Dievčenská stredná škola Yesodey Hatorah, štátom financovaná ortodoxná židovská škola, vo vyhlásení napísala, že "je úplne zhrozená podujatím z minulej noci a čo najdôraznejšie ho odsudzuje". Škola ďalej uviedla, že svoju halu prenajala externej, cudzej organizácii a "vôbec nevedela, že sa tam koná svadba". (Foto: TASR/AP)

Polícia v Londýne v piatok oznámila, že ukončila svadbu, na ktorej bolo prítomných 400 ľudí – napriek celoštátnemu lockdownu (karanténe), ktorý zakazuje stretávanie a miešanie domácností. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Miestom svadby bola škola, ktorej riaditeľ vlani zomrel na koronavírus.
Londýnska Metropolitná polícia uviedla, že policajti našli vo štvrtok večer stovky ľudí natlačených v škole na severe metropoly, na ktorej boli zatemnené okná. Polícia dodala, že “po vyšetrovaní dospela k záveru, že skupina ľudí sa na mieste zhromaždila kvôli svadbe”.

Svadby sú povolené len “za výnimočných okolností” – napríklad keď je partner mimoriadne ohrozený chorobou – a s maximálne šiestimi účastníkmi.

Podľa polície organizátorovi hrozí pokuta 10.000 libier (cca 11.285 eur). Mnoho hostí pri príchode polície ušlo, ale piati ľudia, ktorí tam zostali, dostali pokutu po 200 libier (cca 225 eur).

Dievčenská stredná škola Yesodey Hatorah, štátom financovaná ortodoxná židovská škola, vo vyhlásení napísala, že “je úplne zhrozená podujatím z minulej noci a čo najdôraznejšie ho odsudzuje”.

Škola ďalej uviedla, že svoju halu prenajala externej, cudzej organizácii a “vôbec nevedela, že sa tam koná svadba”.

Riaditeľ školy rabín Avrahom Pinter zomrel v apríli po nakazení koronavírusom.

V Británii sú zatvorené bary, reštaurácie a zariadenia určené na zábavu a ľudia sa musia zdržiavať prevažne doma. Je to súčasť obmedzení, ktoré majú zastaviť novú vlnu koronavírusu. Spojené kráľovstvo zaznamenalo počas pandémie celkovo takmer 95.000 úmrtí na ochorenie COVID-19, čo je najvyšší počet v Európe.

- Reklama -