Európsky súd zamietol sťažnosť sudcu Molnára v súvislosti s jeho vzatím do väzby

0
Na archívnej snímke exsudcu Richarda Molnára privádzajú na Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici. (Foto: TASR)

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) zamietol sťažnosť na porušenie práv sudcu Richarda Molnára, ktorého zadržali v rámci policajnej akcie Búrka, v súvislosti s jeho vzatím do väzby. Je obvinený pre trestný čin prijímania úplatku. Informoval o tom Peter Bubla z tlačového oddelenia Ministerstva spravodlivosti (MS) SR s tým, že ESĽP vyhlásil sťažnosť ako celok za neprijateľnú.

Richard Molnár sa na ESĽP sťažoval na porušenie práva na osobnú slobodu a bezpečnosť, ako aj práva na spravodlivé súdne konanie. Rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR, ktorý jeho väzobné stíhanie odobril, považoval za nezákonné, svojvoľné a nedostatočne odôvodnené. Namietal tiež, že návrh na rozhodnutie podala prvá námestníčka generálneho prokurátora, a nie generálny prokurátor.

Policajti z Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) zadržali 13 sudcov vrátane Richarda Molnára vlani v marci. Obvinenia padli z trestných činov korupcie, zasahovania do nezávislosti súdu a marenia spravodlivosti. Väzobné stíhanie Richarda Molnára odobril Ústavný súd. Následne ho Špecializovaný trestný súd vzal do väzby, jeho rozhodnutie neskôr potvrdil aj Najvyšší súd SR.

- Reklama -