Hlas-SD vyzýva Mičovského, aby okamžite odvolal riaditeľa PPA Jánoša, pre konflikt záujmov

0
Róbert Puci (Foto: TASR)

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský (OĽANO) je povinný odvolať aktuálneho šéfa Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Jaroslava Jánoša. Ten je vo vážnom konflikte záujmov. Ministra začali už pre výberové konanie na šéfa PPA preverovať aj orgány činné v trestnom konaní. Uviedla to Patrícia Medveď Macíková, hovorkyňa mimoparlamentnej strany Hlas-SD.
      

“Poradca ministra Jána Mičovského Jaroslav Jánoš, ktorý aktuálne PPA šéfuje, nemá na tejto pozícii čo hľadať. Médiá tento týždeň informovali o jeho vážnych konfliktoch záujmov i podozreniach z ovplyvňovania PPA v prospech jeho spolustraníkov. A čo robí minister? V stredu zruší už druhé výberové konanie na šéfa PPA, aby jeho poradca a chránenec Jaroslav Jánoš mohol vo funkcii zostať aj naďalej. Minister Mičovský je po zverejnených informáciách povinný odvolať Jaroslava Jánoša z funkcie generálneho riaditeľa PPA,” povedal Róbert Puci, nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR.
     

 Hovorkyňa strany pripomenula, že minister Mičovský vymenoval Jánoša do funkcie šéfa PPA bez výberového konania v decembri minulého roku, podľa vlastných slov na “dva-tri týždne”.
      

Okrem toho, že Jánoš nespĺňa ani základné profesijné, manažérske, či jazykové predpoklady na túto funkciu, je podľa nej aj vo vážnom konflikte záujmov. Jeho firma je totiž poberateľom poľnohospodárskych podpôr z PPA. Bola tiež pokutovaná za neoprávnené čerpanie dotácií – zavádzala a chcela podporu na 11-násobne väčšiu rozlohu obhospodarovanej pôdy oproti skutočnosti, na čo prišla kontrola PPA. Pokutu 32.000 eur pritom stále nezaplatil a hrozí, že z pozície šéfa PPA sa ju bude snažiť zrušiť.
     

 “Minister Ján Mičovský zanevrel na svoje protikorupčné ocenenie Biela vrana a ignoruje tiež sľuby svojho predsedu Igora Matoviča (OĽANO), že pri najmenších podozreniach z korupcie odvolá z funkcie kohokoľvek bez ohľadu na politické tričko. Médiá presne takéto podozrenia jasne a zrejme popísali. Hlas–SD preto vyzýva ministra Jána Mičovského posledný raz, aby konal a neohrozoval európske prostriedky všetkých slovenských poľnohospodárov kvôli ‘svojim ľuďom’. Ak ministrovi nestačí, že sa jeho možnou trestnou činnosťou už začali zaoberať orgány činné v trestnom konaní, Hlas–SD sa nebude nečinne prizerať na jeho ničenie slovenských výrobcov potravín a pristúpi k razantným krokom,” dodal Puci.

- Reklama -