Nebezpečný odpad z testovania by sa mal odovzdať priamo zariadeniu

0
Dobrovoľné testovanie (Foto: TASR)

Nebezpečný odpad z testovania na ochorenie COVID-19 by sa mal odovzdať priamo poverenému zariadeniu na nakladanie odpadov. Vyplýva to z návrhu zákona o integrovanej prevencii a kontrole znečisťovania životného prostredia a zákona o odpadoch, ktorý v stredu schválila vláda. Zároveň odobrila aj návrh prijať zákon v skrátenom legislatívnom konaní.

S nárastom nebezpečného odpadu sa ráta na odberných miestach v súvislosti s testovaním na ochorenie COVID-19. Cieľom návrhu zákona je umožniť ministerstvu životného prostredia, na základe povolenia Slovenskej inšpekcie životného prostredia alebo okresného úradu, poverenie zariadenia, aby prijalo a zhodnotilo nebezpečný odpad. Bolo by to nad rámec platného povolenia, uvádza sa v materiáli.

“Ide predovšetkým o väčšie prevádzky, spravidla zariadenia na spaľovanie alebo spoluspaľovanie odpadov, ktoré používajú najlepšie dostupné technológie, a kde je zaručené nakladanie s týmito nebezpečnými odpadmi v súlade s relevantnými právnymi predpismi a zároveň dosahovanie ustanovených limitov vo vzťahu k ochrane ovzdušia,” uvádza ministerstvo.

- Reklama -