Nariadenú pracovnú povinnosť dostalo zatiaľ 76 lekárov

0
TASR/AP

Príkaz na pracovnú povinnosť dostalo počas vyhláseného núdzového stavu za celý čas jeho trvania dokopy 76 zdravotníkov, z toho 71 pracovníkov zdravotníckeho personálu a päť lekárov. Pre TASR to uviedla Michaela Paulenová z tlačového odboru kancelárie ministra vnútra.
     

 Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR ešte na konci minulého roka uviedlo, že v prípade, ak nemocnice, ktoré sú subjektmi hospodárskej mobilizácie, potrebujú zabezpečiť dodatočný personál, majú možnosť využiť aj inštitút nariadenia pracovnej povinnosti.
      

Takéto nariadenie majú v kompetencii okresné úrady. Hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová vtedy uviedla, že by primárne mali uprednostniť špecialistov pred všeobecnými lekármi.
      

Ambulantných lekárov tak bolo možné v prípade mobilizácie využiť aj v nemocniciach. Doteraz mali v rámci uloženia pracovnej povinnosti zostať vo svojich ambulanciách. Zmenu vládneho nariadenia odobril koncom roka kabinet premiéra Igora Matoviča (OĽANO).
      

Rozhodnutie vtedy kritizovali Asociácia súkromných lekárov aj Zväz ambulantných poskytovateľov. Tvrdili, že MZ SR novú povinnosť s nimi dopredu nekonzultovalo a poukazovali aj na vysoký vek mnohých ambulantných lekárov.

- Reklama -