Banáš: Mnohé som pochopil, covid je nevyspytateľný… To však neznamená, že teraz budem odvolávať ako Galileo

0
Spisovateľ Jozef Banáš. Foto: J. Banáš

Populárny spisovateľ Jozef Banáš sa stále zotavuje z covid-19 a ďakuje všetkým za podporu. Ale – cíti potrebu vysvetliť, že jeho otázky aj predtým mali zmysel a že pýtať sa, neznamená spochybňovať všetko od podstaty. Naopak, má pocit, že médiá dosť strašia a to sa mu nepáči. “Stále som presvedčený, že keď sa prechádza, alebo beží pustým lesom niekto s rúškom, nie je to prejav zodpovednosti, ale vystrašenosti,” myslí si Banáš. A tu je jeho status, ktorý napísal na sociálnu sieť.

“Musím povedať, že môj stav bol vážny, ale určite som nepatril k tým, ktorí by covid prežívali dajako dramaticky, sú ľudia, ktorí sú na tom podstatne horšie. Len médiá to trochu pri informovaní o mojom pobyte v nemocnici a priebehu choroby prehnali, hoci chápem, že Banáš a jeho „Pavlovské obrátenie sa na vieru“ je dobrá a aktuálna téma. Rozumiem novinárom – musia viesť ľudí k zodpovednosti, ale som presvedčený, že by mali rozoznávať kde je hranica medzi vedením k zodpovednosti a strašením.

Strašenie nášmu zdravotnému stavu neprospieva, skôr naopak. Keď v priebehu desiatich minút vidíte v správach desať pichnutí injekciou, hromady truhiel a dokonca opakujúce sa zábery z toho istého pohrebu, tak začnete nadobúdať pocit, že médiám nejde o našu informovanosť, ale o naše strašenie.

Kritizoval som mediálne preháňanie – napríklad túto informáciu, o ktorej zmysluplnosti musí normálny človek pochybovať: „V deväť miliónovom čínskom meste Čing Tao pribudlo šesť nových prípadov koronavírusu…“ Áno, bol som pyšný, nahováral som si, akú mám úžasnú kondíciu a imunitu, mne sa nemôže nič stať a vidíte, dostal som varovné zaucho, aby som sa spamätal. Schudol som 9 kíl a najmä dostal som čas na premýšľanie. Asi to tak malo byť, mnohé som pochopil, predovšetkým to, že covid je nevyspytateľný, treba rešpektovať a dodržiavať hygienické nariadenia. To však neznamená, že teraz budem odvolávať ako Galileo.

Stále som presvedčený, že keď sa prechádza, alebo beží pustým lesom niekto s rúškom, nie je to prejav zodpovednosti, ale vystrašenosti. Rovnako som presvedčený, že budovanie prirodzenej imunity správnou životosprávou je zmysluplnejšie ako očkovanie. Prirodzene kto sa dá očkovať, je to vec jeho slobodného rozhodnutia.

Niektorí ma dokonca obvinili, že som šíril bludy a som konšpirátor. Už som si na prívlastok „kontroverzný“ či „konšpirátor“ zvykol, nemám s týmto označením problém, konšpirátor je podľa mňa človek, ktorý rozmýšľa a neprijíma automaticky tvrdenia médií, ktoré vlastnia pravdu (či už hlavnoprúdových, alebo alternatívnych). Už pred pol rokom, kedy sme mali azda sto chorých a neviem či už aj dajakých mŕtvych, hovorili médiá o pandémii, som sa pýtal, kde je pandémia.

Nikto z odborníkov doteraz nevysvetlil prečo covid nazývame pandémiou, keď ani podľa WHO kritérium pandémie nespĺňa. Pýtal som sa pred pol rokom tak ako mnohí iní, či poznáte niekoho, kto je chorý na covid. Áno, v mojom liste premiérovi som vtedy uviedol zopár faktov, ktoré sa z dnešného pohľadu môžu vysvetľovať ako popieranie covidu. Ibaže ten list som napísal 30. septembra, kedy sme mali 44 mŕtvych. Tak prosím tých, ktorí moje výpovede spred troch mesiacov kontextujú do dnešných dní, kedy je situácia diametrálne odlišná, aby neklamali. Hovoril som vtedy aj dnes, že politici spoločnosť rozdeľujú, neviem čo je na tom konšpiračné. Ako tým spochybňujem covid?

Za tie roky, odkedy ako politik či spisovateľ chodím s kožou na trh, zvykol som si na rôzne názory a komentáre na moju adresu. Tých zlovôľnych ubúda, čo svedčí o tom, že sa asi mením k lepšiemu, pretože všetky kritiky, reakcie, útoky na mňa sú len odrazom môjho vnútra. A bude ich ešte menej, pretože na sebe pracujem, zamýšľam sa a aj vďaka môjmu nedávnemu ochoreniu sa posúvam.

Aby som však nebol príliš patetický, dovoľte na záver jednu z úsmevných reakcií na môj postoj ku covidu: „Určite v 72 rokoch mu ide len o pracovné miesto a peniaze, aby mohol splácať hypotéku na svoj panelákový byt, preto všetkých klame a hovorí len to čo mu šéfovia z ameriky a soroš povedia, že má hovoriť.“ Mám radosť, že tento pán napísal hypotéku správne s ypsilonom, čo pri podobných komentároch nebýva zvykom… Majte sa pekne.”

- Reklama -