Matematik Kollár: Argumentačný masaker alebo… Letíme z blata do kaluže

0
matematik Richard Kollár (Foto: youtube)

“Skutočné zmeny – v Rakúsku o týždeň len respirátory FFP2, u nás plošné testovanie. Vo Fínsku appka pre milión ľudí, u nás spracovanie dát na úrovni Pavelkovho-Krajčího článku (teda takmer žiadne… Skutočné zmeny, presne ako sme očakávali – žiadne. Plán z októbra sa ďalej realizuje, aj keď vieme, že na veľkej časti územia na jeseň vôbec nepomohol a aj vďaka nemu sme nedávno objednávali mraziace kamióny,” píše na sociálnej sieti po včerajších opatreniach vlády proti pandémii matematik Richard Kollár. Vládnu tlačovku nazýva argumentačným masakrom.

“Vraj naše testovanie bolo vzorom pre iné krajiny,” uvažuje Kollár a pokračuje v myšlienkach… “Je ale zaujímavé, že práve na základe dát od nás viacero krajín upustilo od týchto plánov a dnes mnohé európske krajiny antigénovými testami testujú len veľmi zriedkavo či vôbec a ani náhodou nie plošne. Dokonca aj Veľká Británia a Rakúsko, ktoré mali náš príklad nasledovať najviac, už upúšťajú od týchto plánov. Čím si to pán premiér vysvetľuje?”

“Robíme 500 000 testov týždenne, ale podľa tlačovky musíme organizovať ešte väčšie testovanie, aby sme získali neskreslený pohľad o epidemiologickej situácii. To je úplne nepochopenie štatistiky, zrejme aj volebné prieskumy potrebujeme robiť na 3 a pol milióne obyvateľov,” uvažoval Kollár na sociálnej sieti po tlačovke v nedeľu večer.

Dnes sa matematik Kollár zamýšľa nad tým, či tomu členovia vlády naozaj skutočne veria, alebo je to len o politickom víťazstve. “Nie som politológ, ale prinášam moje skromné varovanie. Tak ako pred mesiacom, pred dvomi, či pred tromi, toto politické víťazstvo bude krátke (nepomôže ani to, že číslo R klesne tentokrát počas tlačovky dočasne možno aj na nulu). Ak to nebude skutočne fungovať, a sú o tom skutočne vážne pochybnosti, tak to bude ďalšia politická porážka, len tentokrát bude mať úplne iného víťaza ako v novembri. Akcelerácia zlepšovania mobilizáciou ľudí pri zvýšenej infekčnosti vírusu je skutočne veľmi interesantný a netradičný koncept, ktorý nikde na svete ešte nevyskúšali. Môj tip – podpisy sa vyzbierajú a bude ich dosť. Letíme z blata do kaluže,” napísal Kollár na sociálnej sieti.

- Reklama -