Matovič: Predlžuje sa zákaz vychádzania. Testovanie začína zajtra

0
Na snímke zľava premiér Igor Matovič (OĽaNO) a minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina) (Foto: TASR)

Zákaz vychádzania bude spojený s jednorazovým celoslovenským testovaním. Skríning by mal byť základom pre ďalšie cielené testovanie v jednotlivých okresoch.

Vláda sa rozhodla pre kombináciu lockdownu a masívneho plošného testovania. Informoval o tom predseda vlády Igor Matovič.  Uznesenie nepodporila predsedníčka Za ľudí,  ministerka Veronika Remišová. 

Testovanie bude deväťdňové, začne už zajtra (pondelok 18. január) a potrvá do 26. januára. Ak si niekto spraví antigénový test 18. januára, môže sa potvrdením o ňom preukazovať od 27. januára, kedy začnú kontroly potvrdení o testoch. Vyhlásil to minister zdravotníctva Krajčí. Ľudia sa môžu ísť otestovať na mobilné odberové miesta. Zákaz vychádzania sa predlžuje do 7. februára. Samosprávy dostanú od štátu podporu, aby začali zväčšovať kapacity.

Od 27. januára bude potrebné pre cestu do práce preukázať sa negatívnym antigénovým alebo PCR testom. Testom sa bude treba preukázať aj pri ceste do prírody, avšak to platí len pre ľudí od 15 do 65 rokov.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí 29. januára, v piatok, oznámi, aká situácia je na Slovensku po testovaní. Krajina by sa mala rozdeliť na 37 „horších“ a 36 „lepších“ okresov. V horších okresoch sa celoplošný skríning zopakuje. Obyvatelia týchto okresov sa budú musieť preukázať novým testom, aby získali výnimku zo zákazu vychádzania.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí pripúšťa, že situácia sa môže zlepšiť aj od 1. februára a vtedy by sa mohol covid automat do bordovej fázy. Ak by to tak bolo, otvárať by sa mohli aj niektoré ročníky škôl.

Na snímke uprostred premiér Igor Matovič (OĽaNO) a vpravo minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina) počas tlačovej konferencie po skončení mimoriadneho rokovania vlády v Bratislave v nedeľu 17. januára 2021. (Foto: TASR)

- Reklama -