PSA a FCA dokončili fúziu a formálne sa spojili do spoločnosti Stellantis

0
Foto: groupe-psa.com

Francúzska automobilová skupina PSA a taliansko-americká automobilka Fiat Chrysler Automobiles (FCA) dokončili fúziu v hodnote 52 miliárd USD (42,89 miliardy eur) a formálne sa spojili do spoločnosti Stellantis. Informovali o tom v sobotu (16. 1.) obe automobilky v spoločnom vyhlásení.

Novovzniknutý koncern povedie doterajší riaditeľ PSA Carlos Tavares. Ročný predaj zlúčenej spoločnosti sa odhaduje na približne 8,1 milióna vozidiel, čím sa stane štvrtým najväčším výrobcom áut na svete.

Pred vypuknutím pandémie nového koronavírusu, ktorá vyvolala tzv. koronakrízu, dosahoval celkový odbyt FCA a PSA zhruba 8,7 milióna vozidiel ročne a tržby 170 miliárd eur. Viac áut vyrobili v roku 2019 len Volkswagen, Toyota a Renault-Nissan.

S akciami spoločnosti Stellantis, ktorá má sídlo v Holandsku, sa v pondelok (18. 1.) začne obchodovať v Miláne a v Paríži a v utorok (19. 1.) v New Yorku.

Nový koncern bude vyrábať širokú škálu značiek, ako sú Peugeot, Citroën, Opel, DS a tiež Fiat, Alfa Romeo, Maserati, Lancia či Chrysler a Jeep.

Fúzia pomôže automobilkám zvýšiť flexibilitu a efektívnosť, “aby mohli v rýchlo sa meniacom prostredí reagovať na nové výzvy v oblasti kolektivity, elektrifikácie, zdieľanej a autonómnej mobility”, uviedli na jeseň 2019 po oznámení plánov na zlúčenie.

Európska komisia schválila fúziu v decembri 2020 a po niekoľkomesačnom skúmaní.

John Elkann, potomok talianskej rodiny Agnelliovcov, ktorá založila Fiat a stála na čele Správnej rady FCA, bude predsedom Predstavenstva Stellantisu.

Výkonný riaditeľ FCA Mike Manley povedie americkú divíziu.

- Reklama -