V sudánskom regióne Dárfúr sa opäť rozhoreli násilnosti, hlásia desiatky obetí

0
Na archívnej snímke z 29. decembra 2019 utečenci sa zhromaždili okolo požiarom zničených dočasných príbytkov v utečeneckom tábore v sudánskom meste Geneina. Viac ako 48 mŕtvych a takmer 100 zranených si vyžiadali najnovšie etnické násilnosti na západe sudánskeho regiónu Dárfúr. (Foto: TASR/AP)

Viac ako 48 mŕtvych a takmer 100 zranených si vyžiadali najnovšie etnické násilnosti na západe sudánskeho regiónu Dárfúr, informovala v nedeľu agentúra AFP s odvolaním sa na tamojšie štátne médiá.

“Počet obetí sobotňajších útokov milícií v meste Geneina (metropole štátu Západný Dárfúr) dosiahol 48,” uviedla tlačová agentúra SUNA, pričom citovala miestnu pobočku lekárskeho zväzu.

“Krvavé udalosti, ktoré prebiehajú od soboty rána, zanechali aj 97 zranených,” dodala SUNA.

Podľa médií boje vypukli spočiatku medzi príslušníkmi kmeňa Masalitov a arabskými nomádmi. Neskôr sa do bojov zapojili rôzne ozbrojené milície v oblasti.

Sudánsky premiér Abdalla Hamdok ešte v sobotu informoval, že nariadil vyslanie “prominentnej” delegácie vrátane bezpečnostných síl do Západného Dárfúru, kde budú situáciu sledovať.

V decembri 2020 sa Bezpečnostná rada OSN rozhodla ukončiť spoločnú misiu mierových síl OSN a Africkej únie v Dárfúre (UNAMID). Na odchod z krajiny ich vyzvala dočasná vláda Sudánu, ako aj iné africké krajiny a Rusko.

Členovia Bezpečnostnej rady jednohlasne rozhodli, že misiu UNAMID, ktorá sa končí k 31. decembru, nepredĺžia. Rada ešte v júni 2020 odhlasovala, taktiež jednohlasne, vytvorenie oveľa menšej a čisto politickej misie OSN na pomoc Sudánu v jeho prechodnom období (UNITAMS).

BR OSN ďalej vyzvala generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa, aby všetci príslušníci UNAMID opustili Sudán do 30. júna 2021 a aby zaručil “fázovaný, usporiadaný a efektívny” prechod na UNITAMS.

K výzve sudánskej prechodnej vlády na ukončenie spomínanej mierovej misie sa začiatkom decembra pripojilo Rusko, Niger, Juhoafrická republika, Tunisko a ostrovný štát Svätý Vincent a Grenadíny.

Proti rozhodnutiu ukončiť mierovú misiu protestovali v Dárfúre viac ako dva týždne stovky ľudí, prevažne vysídlené ženy a deti. Aj viaceré západné krajiny chceli, aby táto misia pokračovala. Nemecký veľvyslanec pri OSN Christoph Heusgen uviedol, že Sudán sa nachádza “v kritickom bode” a že “proces prechodu môže predsa len stroskotať”.

Po zosadení bývalého sudánskeho prezidenta Umara Bašíra, ktorého po niekoľkomesačných celoštátnych protestoch proti jeho 30-ročnej vláde pripravila o moc v apríli 2019 armáda, vznikol v septembri 2019 v krajine dočasný vládny kabinet, ktorý má riadiť každodenné záležitosti Sudánu počas prechodného obdobia stanoveného na 39 mesiacov.

Jeho vzniku predchádzalo podpísanie dohody o deľbe moci medzi generálmi a protestným hnutím, ktoré stálo na čele niekoľkomesačných demonštrácií proti Bašírovi a následnej vojenskej vláde.

Počas trvania 39-mesačného prechodného obdobia má byť najvyššou prioritou vlády práve ukončenie vnútorných rozbrojov a dlhoročného konfliktu, ktorý si vyžiadal viac ako 300.000 obetí.

- Reklama -