USA: Biden podpíše prvé výkonné nariadenia už v deň inaugurácie

0
Joe Biden (Foto: TASR/AP)

Nastávajúci prezident USA Joe Biden podpíše v deň svojej inaugurácie 20. januára výkonné nariadenia zamerané na riešenie problémov pandémie koronavírusu, zasiahnutej ekonomiky, klimatickej zmeny a rasovej nespravodlivosti v Spojených štátoch. Prostredníctvom vyhlásenia o tom v sobotu informoval nadchádzajúci šéf kancelárie Bieleho domu Ron Klain, píše agentúra AFP.

“Všetky tieto krízy si vyžadujú okamžité opatrenia,” vyjadril sa Klein. Dodal, že Biden počas prvých pár dní v úrade podpíše “zhruba desiatku” výkonných nariadení.

Biden plánuje po tom, ako ho budúcu stredu slávnostne vyhlásia za 46. prezidenta USA, nariadiť povinné nosenie rúšok v štátnych budovách a pri medzištátnom cestovaní.

Taktiež zruší predošlé nariadenie Trumpovej administratívy o zákaze vstupu migrantom z niektorých prevažne moslimských krajín do USA, píše agentúra AP.

Ako Biden avizoval ešte koncom minulého roka, USA sa pod jeho vedením vrátia k Parížskej dohode o zmene klímy, od ktorej odstúpil jeho predchodca Donald Trump a obnovia mnohé environmentálne regulácie z éry prezidenta Baracka Obamu, tiež zrušené Trumpom.

- Reklama -