Zmena: Vakcíny dostanú seniori v domovoch sociálnych služieb a potom iní, ak zostane nevyužitý zvyšok

0
Zdravotná sestra drží experimentálnu vakcínu, ktorú vyvinula farmaceutická spoločnosť Moderna v spolupráci s americkým Národným zdravotníckym inštitútom (NIH). Foto: TASR/AP

Situácia v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu sa na Slovensku mierne zlepšuje, no denne stále ochoreniu COVID-19 podľahne asi 90 ľudí. Pozitivita PCR testov a aj antigénových testov poklesla. Reprodukčné číslo je na úrovni 1. Hospitalizácie nerastú tak prudko a 0,92 percenta populácie Slovenska je zaočkovanej proti novému koronavírusu. Na tlačovej konferencii to v piatok povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) s tým, že aktuálne je na tom najhoršie okres Zlaté Moravce.

Zo susedných krajín je na tom stále najhoršie Česko. Mierne lepšia situácia ako na Slovensku je v Poľsku, Rakúsku, Maďarsku aj na Ukrajine.
      

V slovenských nemocniciach je hospitalizovaných 3273 pacientov, minulý týždeň to bolo 3142. Na umelej pľúcnej ventilácii je 279 ľudí, minulý týždeň to bolo 248 osôb. Pozitivita vykonaných PCR testov klesla z 27 percent na 23 percent a rovnako je to aj pri antigénových testoch, ktorých pozitivita klesla z ôsmich percent na päť percent. Z okresov sú na tom najhoršie Zlaté Moravce. Nasledujú Nitra, Piešťany, Košice-okolie a Považská Bystrica.
      

Rezort zdravotníctva zároveň prehodnotil vakcinačnú stratégiu. Od pondelka (18. 1.) sa začnú očkovať seniori v domovoch sociálnych služieb. Pomôcť pri tom majú mobilné očkovacie jednotky. Po nich majú očkovať seniorov nad 75 rokov a chronicky chorých ľudí nad 65 rokov. Osoby z kritickej infraštruktúry sa presunú na zoznamy náhradníkov. Na očkovanie sa dostanú vtedy, ak zostanú nevyužité vakcíny alebo ak sa niekto na očkovanie nedostaví.
      

Krajčí očakáva, že situáciu na Slovensku by “skokovo” zlepšilo celoplošné testovanie. Zároveň uviedol, že spoločnosť Pfizer dodá menej vakcín proti novému koronavírusu do celej Európskej únie.

- Reklama -