Kulkovský: Očkovanie nám vráti život a otvorí hranice

0

Vakcína zvyšuje šancu spoločnosti na úspech v boji proti pandémii nového koronavírusu. Je to účinná a bezpečná zbraň, ktorú by bola škoda nevyužiť. Dôležitosť očkovania vyzdvihol na sociálnej sieti pre ministerstvo zdravotníctva Milan Kulkovský, primár interného oddelenia nemocnice v Považskej Bystrici.

Zdôraznil, že vakcíny boli vyvinuté v rekordne krátkom čase. “Dajú nám šancu a nádej, že pandémiu dokážeme poraziť. Inej cesty niet, nepomôže nám krik ani nedodržiavanie opatrení, to situáciu len zhorší. Prečo sa nepoučíme z minulosti a úspechov, ktoré s očkovaním súvisia?” uviedol Kulkovský.
      

Pripomenul, že nový koronavírus za rok usmrtil viac ako dva milióny ľudí vo svete a viac ako 91 miliónov ľudí bolo nakazených, a to aj napriek prijatým opatreniam. Dodal, že vakcína zachraňuje a chráni životy aj tých, ktorí sa zaočkovať nemôžu ako deti či tehotné ženy. “Chráni nemocnice, znižuje nápor na personál a lôžka. Vďaka tomu by sa mohli lekári venovať aj pacientom bez ochorenia COVID-19, ktorí zo strachu zostávajú doma, a keď prichádzajú k lekárovi, prichádzajú neskoro,” skonštatoval Kulkovský.
      

Očkovanie tiež môže viesť k naštartovaniu ekonomiky. Kolektívna imunita umožní zrušiť obmedzenia a otvoriť obchody, divadlá, športoviská. “Očkovanie nám môže vrátiť pôvodný život, otvorí hranice. Porazením pandémie otvoríme školy,” vymenoval primár.

- Reklama -