Mesežnikov: Celá problematika covidu je pohyblivý terč. Ale nevidím zmysel, čo Matovič sleduje

0
Grigorij Mesežnikov Foto:TASR

Je to smutné, hovorí na margo vzťahov medzi Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom politológ Grigorij Mesežnikov. Podľa neho ide premiérovi o to, aby SaS vo vláde zostala, no bez svojho lídra Richarda Sulíka.

Zdá sa, že koaličným vzťahom nepomohli ani vianočné či novoročné sviatky a opäť tu máme eskaláciu, tentoraz v obvinení ministra hospodárstva zo strany premiéra, že zapríčinil vyše štyroch tisíc mŕtvych. Nie je to už naozaj za pomyselnou čiarou únosnosti, prípadne, dá sa ešte hovoriť o partnerských vzťahoch?

Samotné SaS to považuje za prekročenie takejto čiary. Takéto kvantifikovanie zodpovednosti je nepatričné. Zdá sa, že SaS napriek tomu ostane vo vláde. Ak ale bude konflikt pokračovať, prehlbovať sa, tak sa SaS bude musieť rozhodnúť. Ale zatiaľ sú za zotrvanie v koalícii. Predseda vlády nedáva návrh na odvolanie ministra hospodárstva a vicepremiéra Richarda Sulíka. Matovičovi nejde o ukončenie koaličnej spolupráce s SaS, ale zdá sa, že o vytlačenie Richarda Sulíka z vlády. A aby SaS ostalo. 

Priame odvolanie ministra Sulíka teda nie nie možné?

Predseda vlády sa už vyjadril, že by to viedlo k rozpadu koalície. Síce by aj bez SaS mal premiér väčšinu, ale skôr mu ide jednoducho o to, aby v kabinete nebol Sulík.

Pokračuje to teda naďalej ako vyslovene osobný spor?

Určite. Je to osobný spor. Ministri za SaS sa stavajú na stranu svojho lídra, to je pochopiteľné. Nezaoberajú sa možnosťou, že by Sulík odišiel a SaS by zostalo. Sú to neštandardné vzťahy takmer od začiatku, pritom medzi týmito stranami nie sú názorové rozpory.

SaS prišla so stanoviskom, že Matovič už prekračuje medze, deň po tom, ako bol Richard Sulík usvedčený, že klamal pri interpretácii svojho postoja na vláde pri rokovaní o plošnom testovaní.

Dôležité je, aby sa dohodli bez toho, aby bola verejnosť zaťažovaná takýmito interpretáciami. Počas rokovaní sa môže všeličo udiať, a to nikoho neobhajujem. Zo strany premiéra nevidím zmysel, čo tým sleduje. Testovanie je dôležité, ale zaťažuje logisticky a tak ďalej. Musíme sa sústrediť na očkovanie. Zatiaľ máme očkovaných ani nie jedno percento populácie, v niektorých krajinách sú oveľa ďalej. Aj premiérov vzťah k lockdownu sa menil. Kedysi bol zástanca tvrdého lockdownu, dokonca spomínal blackout. Celá problematika covidu je pohyblivý terč, ale z pohľadu verejnosti by bolo určite lepšie, keby neprichádzali s takými rozdielnymi vysvetleniami a snažili sa to riešiť za zatvorenými dverami a potom by prišli so zrozumiteľným stanoviskom. Nie ako keď svojho času minister zdravotníctva komunikoval opatrenia, s ktorými sám nebol stotožnený. Lockdown je zrejme efektívnejšia cesta ako celoplošné testovanie. Testovanie áno, tam, kde je to potrebné. Kde sa to šíri. Ale má to zmysel robiť aj tam, kde je miera nakazenosti nižšia a ľudia sa môžu nakaziť pri samom testovaní? Nie som odborník, ale myslím si, že pozornosť treba preniesť na vakcináciu.

Nechýba vám v tomto názorovom virvare hlasnejší postoj aj ďalších, ktorých sa to týka – Veroniky Remišovej a Borisa Kollára? Napríklad, že situáciu neupokojujú?

Mám pocit, že tam (medzi Matovičom a Sulíkom) už nič nepomôže. Musia sa v prvom rade oni dvaja dohodnúť. Je to smutné. Matovičovi to nepomáha, Sulíkova strana sa zatiaľ drží, ale situácia sa môže zmeniť tak, že to ani SaSke nebude prospievať.

Môže byť za premiérovou nervozitou aj to, že mu práve SaS berie voličov?

Je tam vnútorná konkurencia, časť voličov OĽaNO by prešla k SaS. Keby však ale odišla SaS z vlády, mohlo by to dnes pomôcť skôr jej ako OĽaNO, ale na druhej strane aj ich voliči očakávajú, že v tej vláde sulíkovci budú a pomôžu. A keby odišli do opozície? Tá by bola aspoň pestrejšia.

- Reklama -