Británia v obave pred brazílskym variantom SARS-CoV-2 zatvára hranice

0
britský premiér Boris Johnson (Foto: TASR/AP)

Británia od piatku zatvára svoje hranice pre ľudí prichádzajúcich z juhoamerických krajín a Portugalska. Toto rozhodnutie prijala britská vláda v obave zo zavlečenia nového variantu koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý zistili v Brazílii. Podľa agentúry AFP o tom vo štvrtok informoval britský minister dopravy Grant Shapps.

“Prijal som neodkladné rozhodnutie (…) na základe dôkazov o novom variante v Brazílii,” napísal Shapps vo svojom vyhlásení na sociálnej sieti Twitter. Toto opatrenie bude platiť od piatku 04.00 h miestneho času (05.00 h SEČ). Pre dopravcov z Portugalska bude existovať výnimka, ktorá umožní prepravu základných tovarov.

Nové opatrenie sa nevzťahuje na štátnych príslušníkov Spojeného kráľovstva a Írska a na občanov tretích krajín s povolením na pobyt v Británii a Írsku. Cestujúci, ktorí sa vracajú zo spomenutých destinácií, však budú musieť byť desať dní pri návrate v karanténe, podobne ako všetky osoby žijúce v spoločnej domácnosti.

Britský premiér Boris Johnson už v stredu povedal, že jeho vláda je znepokojená novým variantom koronavírusu, ktorý objavili v Brazílii. V poslaneckom výbore, kde sa ho zákonodarcovia pýtali, ako vláda bojuje s ohniskami koronavírusu v Británii, priznal, že brazílsky variant vyvoláva u vlády znepokojenie. “Máme už (prichystané) tvrdé opatrenia… na ochranu tejto krajiny pred novými infekciami prichádzajúcimi zo zahraničia,” uviedol Johnson.

Zatiaľ podľa neho nie je jasné, či je brazílsky variant vírusu odolný voči vakcínam od spoločností Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca, ktoré už v Británii schválili na tzv. núdzové použitie.

- Reklama -