Miroslav Kollár: Pán premiér, neurážajte starostov a primátorov, dajte im pokoj

0
poslanec NR SR a primátor Hlohovca Miroslav Kollár (Foto: TASR)

Poslanec Národnej rady SR za stranu Za ľudí a primátor mesta Hlohovec Miroslav Kollár vyzval premiéra Igora Matoviča (OĽANO), aby neurážal starostov a primátorov na Slovensku. Za absurdné považuje čo i len uvažovať o trestaní starostov a primátorov a robiť z nich pomaly vinníkov aktuálneho stavu pandémie nového koronavírusu na Slovensku. Kollár tak reaguje na zverejnenú zvukovú nahrávku z pondelkového (11. 1.) rokovania vlády SR.

Premiér na tomto rokovaní povedal, že plánované celoplošné testovanie ľudí na ochorenie COVID-19 by malo byť o samosprávach, pričom starostovia i primátori musia ukázať, že im záleží na ľuďoch. “Som za to, aby sme im to dali príkazom, a zmeňme zákon, aby v takejto situácii, keď ide o ochranu života a zdravia, museli vykonávať pokyny armády alebo ministerstva zdravotníctva,” zdôraznil.

Kollár tvrdí, že slová predsedu vlády svedčia o bezprecedentnom nepochopení postavenia a úloh samosprávy, jej legitimity, a hlavne úlohy, ktorú zohrala v doterajšom zvládaní pandémie. “Nebyť mojich kolegov starostov a primátorov (a našich ženských kolegýň), nebolo by žiadne plošné testovanie ani v prvom kole. Všetci sme si išli nohy, ruky polámať, aby sme to napriek organizačnému a informačnému chaosu, ktorý okolo toho vládol, zvládli tak, aby sme neohrozili našich občanov a malo to nejaký zmysel,” skonštatoval na sociálnej sieti primátor Hlohovca.

Matovičovi odporúča, aby dal pokoj primátorom a starostom, pretože tí vedia, čo majú robiť. Kollár tiež premiéra vyzval, aby prestal urážať odborníkov, ktorí majú relevantný a odborne podložený názor na to, ako je možné limitovať obete pandémie. “Nebyť úsilia ich všetkých, ktorí mesiace sanujú ‘mismanažment’ pandémie z centrálnej úrovne, boli by jej dôsledky v našej krajine ešte fatálnejšie,” skonštatoval.

Premiér totiž v stredu (13. 1.) pred rokovaním vlády reagoval na kritiku vedcov, ktorí celoplošné testovanie neodporúčajú. “Ak niekto povie, že Slovensko potrebuje masívne očkovanie a nie masívne testovanie, tak to je pre mňa hlupák a nie odborník, keď veľmi dobre vie, že máme k dispozícii očkovacie látky len pre pár percent ľudí,” vyhlásil Matovič.

- Reklama -