Čo ochrana utajovaných skutočností? Minister Naď porušil pri radaroch zákon, tvrdí jeho predchodca Gajdoš

0
Exminister obrany Peter Gajdoš (Autor: TASR)

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) mohol podľa svojho predchodcu Petra Gajdoša (SNS) porušiť zákon o ochrane utajovaných skutočností, keď sa v stredu (13. 1.) pred kamerami prezentoval “s hŕbou utajovaných i neutajovaných materiálov” súvisiacich s obstarávaním 3D rádiolokátorov. Gajdoš poukázal tiež na to, že materiály neprerokovala Bezpečnostná rada SR. Argument, že 35 percent z ceny zostane v slovenskom obrannom priemysle, považuje za predčasný. Informovala o tom riaditeľka kancelárie predsedu SNS Andreja Danka Zuzana Škopcová.

“Aktuálny minister si zrejme neuvedomil, že pred kamerami porušil zákon č. 215 o ochrane utajovaných skutočností, podľa ktorého materiál tohto typu musí byť zviazaný a adekvátne zabezpečený. Korektné by bolo zo strany ministra spomenúť, že v ňom boli využité materiály spracované predchádzajúcim vedením rezortu a predložené ešte do bývalej vlády,” skonštatoval Gajdoš.

Exminister zároveň dodal, že je zaujímavé, že takýto dôležitý strategický materiál nebol prerokovaný v Bezpečnostnej rade SR.

Za neseriózne považuje exminister aj konštatovanie o ušetrení siedmich miliónov eur oproti predošlej ponuke Izraela bez toho, aby sa verejne porovnali súťažné podmienky a ponuky, ktoré minister prezentoval. “Ponuky jednotlivých štátov nedokáže ovplyvniť Ministerstvo obrany SR, pretože by sa porušil zákon,” poznamenal.

To, či zostane 35 percent ceny v slovenskom obrannom priemysle, podľa Gajdoša závisí nielen od budúcich rokovaní s Izraelom, ale hlavne od spôsobilostí našich štátnych podnikov obranného priemyslu. Doplnil, že spoluprácu pri obstarávaní radarov obsahovali aj pôvodné materiály. SNS dodala, že v procese modernizácie Ozbrojených síl SR jednoznačne presadzovala spoluprácu a podporu domáceho obranného priemyslu. Poukazuje pritom na dlhodobý plán modernizácie armády do roku 2030.

O obstaraní 17 kusov 3D rádiolokátorov bude SR rokovať s vládou Izraela. Návrh v stredu schválila vláda. Zmluvu má po rokovaniach a odsúhlasení finančnej časti ministerstvom financií uzavrieť minister obrany do 31. marca. Radary majú stáť 148,2 milióna eur. S obstarávaním radarov začalo ešte predošlé vedenie rezortu. Súčasný minister sa rozhodol upraviť súťaž pre otázky týkajúce sa transparentnosti procesu.

- Reklama -