Sulík: Plošné testovanie, tak ako bolo v novembri, je plytvanie finančnými zdrojmi

0
Na snímke minister hospodárstva SR a podpredseda vlády SR pre ekonomiku Richard Sulík (SaS) (Foto: TASR)

SaS nepodporí povinné testovanie na ochorenie COVID-19 u zamestnávateľov vo firmách, rovnako nesúhlasí s celoplošným testovaním Slovenska v takej forme, ako bolo v novembri minulého roka. Uviedol to predseda SaS Richard Sulík na štvrtkovej tlačovej konferencii. Vypracovaný plán testovania vo firmách chce predložiť na najbližšie rokovanie vlády. Mal by byť založený na dobrovoľnosti, firmy by mali dostať testy i kompenzáciu nákladov. Celoplošné testovanie si vie predstaviť skôr vo forme posilnenia mobilných odberných miest. Presadzovať chce zmysluplný postup.

V súvislosti s povinným testovaním u zamestnávateľov sa minister hospodárstva Sulík obáva rozporu so zákonom. Zdôraznil, že zamestnávatelia sú na to, aby vytvárali nejaké hodnoty, dávali zamestnanie ľuďom a nemali by sa zaťažovať ďalšími povinnosťami. Systém testovania vo firmách podľa neho musí byť rozumnejší. Potvrdil, že spolu so zamestnávateľmi pripravuje plán testovania vo firmách, ktoré nemá byť povinné. Dodal, že zamestnávateľ, ktorý sa rozhodne do toho ísť, by mal dostať testy aj nejakú finančnú kompenzáciu, približne na úrovni mobilných odberných miest.
      

Celoplošné testovanie na Slovensku podporí SaS podľa jeho slov napríklad vtedy, ak sa bude organizovať zvýšením kapacít mobilných odberných miest. Vysvetlil, že by mohli byť odmeňované, napríklad by mohli za každý test navyše dostať nejakú sumu. “Teda budú motivovaní robiť viac testov. Možno zriadia viac odberných miest, niektoré možno budú otvorené cez víkend,” dodal. Zdôraznil, že pri testovaní budú presadzovať zmysluplný postup. “Takým štýlom, ako to bolo v novembri, to považujem za plytvanie zdrojmi, personálnymi aj finančnými,” podotkol s tým, že testovať treba hlavne najviac premorené okresy.

- Reklama -