Na Slovensko prišli ďalšie vakcíny Comirnaty, ich prísun aj počet bude naďalej rásť

0
Vakcína Pfizer-BioNTech. Foto: TASR

Od utorka (12. 1.) do stredy prišli na Slovensko ďalšie vakcíny Comirnaty od konzorcia Pfizer – BioNTech proti ochoreniu COVID-19, ktoré sa môžu použiť na 51.480 dávok očkovania. TASR za spoločnosť informoval Miroslav Lednár.

“Podľa objednávok Ministerstva zdravotníctva SR sú do jednotlivých centier dodávané plné množstvá, ktoré prislúchajú Slovenskej republike ako členskej krajine Európskej únie – je to alikvotná časť vyplývajúca zo zmluvy podpísanej medzi Európskou komisiou a spoločnosťou Pfizer,” uviedol Lednár s dôvetkom, že nemá informácie o výrobnej cene a cena za jednu dávku je zadefinovaná v zmluve s Európskou komisiou.

Pripomenul, že v zmysle rozhodnutia Európskej liekovej agentúry z piatka (8. 1.) je možné z jednej liekovej fľaštičky pri použití vhodných injekčných striekačiek a/alebo ihiel extrahovať šesť dávok. Preto je možné podľa jeho slov od 12. januára uvádzať už vyšší počet dávok, ktorý je možné použiť na očkovanie.

Doplnil tiež, že v týždni od 18. januára je naplánované doviezť ďalších 51.480 dávok a v týždni od 25. januára má ísť o 50.310 dávok. Pripomenul, že ešte 26. decembra prišlo na Slovensko 9750 dávok vakcíny a v termíne od 4. do 5. januára to bolo 76.050 dávok. Vo februári by malo prísť v približne rovnakých týždenných dodávkach 220.000 dávok vakcín a v marci by to malo byť 291.000 dávok rozdelených po týždňoch s postupným nárastom v počtoch dávok.

 “Dodávky sú plánované kontinuálne na celé obdobie počas prvých troch kvartálov 2021 s postupným nárastom dodávaného počtu dávok. Podľa týchto množstiev je možné plánovať vakcináciu vrátane započítania potreby vakcín na podanie druhej dávky s odstupom 21 dní,” komentoval.

Na otázku, akým spôsobom sú vakcíny uhrádzané, Lednár dodal, že v zmysle zmluvy s Európskou komisiou sú faktúry vystavované vždy po dodaní plánovaného množstva, a to na týždennej báze, a faktúry hradia vlády, respektíve ministerstvá jednotlivých krajín.

- Reklama -