Fico píše na medzinárodnú centrálu mimovládnej organizácie

0
Robert Fico, predseda strany Smer-SD. Foto: TASR

Predseda Smer-SD Robert Fico píše do centrály mimovládej organizácie sťažnosť,že ich pobočka na Slovensku nie je mimovládna, ale provládna. “Dnes som odoslal na medzinárodnú centrálu Transparency International v Berlíne oficiálnu sťažnosť na činnosť slovenskej pobočky Transparency International Slovensko, ktorá sa spreneverila hodnotám boja proti korupcii a netransparentnosti. Slovenská pobočka Transparency International dnes vystupuje ako čisto provládna agentúra,” uviedol Fico na sociálnej sieti.

Foto: facebook R. Fica

Čo presne píše Robert Fico v liste? Tu je celé znenie.

Vážená pani predsedníčka, vážená Delia Ferreira Rubio,s rešpektom k práci a výsledkom medzinárodnej mimovládnej organizácie Transparency International sa na Vás obraciam ako na najvyššieho predstaviteľa tejto inštitúcie s vážnymi obavami v súvislosti s činnosťou slovenskej pobočky TI so sídlom v Bratislave. Vyslovujem presvedčenie, že slovenská pobočka TI popiera princípy a hodnoty boja proti korupcii a netransparentnosti. Otvorene sa zapája do politickej súťaže a jednostranne, otvorene a nekriticky podporuje rozhodnutia vlády Slovenskej republiky vo verejnom obstarávaní a nevhodne zasahuje do politickej diskusie o vážnych spoločenských témach, ako bola aj tragédia bývalého prezidenta Policajného zboru SR generála M. Lučanského. Slovenská pobočka TI takto verejne podporila a odsúhlasila netransparentný nákup 10 miliónov kusov antigénových testov z októbra 2020 a ďalší nákup 2,6 milióna kusov z decembra 2020.

Pokiaľ ide o nákup z októbra 2020, vláda SR ho realizovala v neštandardnom tendri prostredníctvom malej firmy Eurolab Lambda, ktorá neponúkla ani najnižšiu cenu a ktorá mala byť vylúčená zo súťaže, pretože mala nedoplatky v sociálnom poistení. Vláda SR doteraz nevysvetlila, prečo nákup testov neuskutočnila priamo od výrobcu, firmy Biosensor z Južnej Kórei a sprostredkovateľ, firma Eurolab Lambda odmieta uverejniť cenu, za ktorú testy od spoločnosti Biosensor pre štát nakúpila. Informácie z trhu potvrdzujú, že rozdiel medzi kúpnou cenou a cenou, za ktorú predala spoločnosť Eurolab Lambda testy štátu, môže predstavovať niekoľko miliónov eur. Ešte závažnejšie je prepojenie spoločnosti Eurolab Lambda na predsedu vlády SR I. Matoviča a podpredsedu vlády SR R. Sulíka, v rezorte ktorého došlo k nákupu. Majiteľ spoločnosti Eurolab Lambda je súčasne majiteľom spoločnosti BESST, ktorá prevádzkuje súkromnú školu. Obidve deti premiéra sú žiakmi tejto školy a manželka premiéra dva roky pôsobila vo vedení školy.

V prípade podpredsedu vlády SR R. Sulíka ide o prepojenie cez osobu I. Juráša, ktorý v minulosti v spoločnosti Eurolab Lambda pôsobil ako predseda predstavenstva, osobu, ktorá bola pri vzniku politickej strany R. Sulíka a kandidovala za ňu, a ktorá bola touto stranou nominovaná do významnej štátnej funkcie. Slovenská pobočka TI tieto vážne osobné prepojenia úmyselne odignorovala a verejne na ne reagovala útokom proti opozičným predstaviteľom v blogu pod názvom „Kupovali štátne rezervy rýchlotesty „na Kičuru?“. Je nevídané, aby v politickej diskusii o vážnej téme mimovládna organizácia tohto rangu odmietla oprávnenú kritiku na vládu SR a pristúpila k politickému útoku na predstaviteľa opozície.

Mimoriadne vážny je aj druhý nákup 2,6 milióna testov z decembra 2020. Napriek diskusii a kritike prvého nákupu testov z októbra 2020, sa podpredseda vlády SR R. Sulík rozhodol sám, bez akejkoľvek súťaže, priamo podpísať zmluvu znova s firmou Eurolab Lambda na dodávku tých istých kórejských testov. Tentokrát bola aj cena jedného testu vyššia o 0,50 euro. A slovenská pobočka TI opäť tento priamy, netransparentný a sprostredkovaný nákup otvorene verejne podporuje. Predstaviteľov opozície výslovne vyrušuje skutočnosť, že citovaný verejný blog na podporu týchto nákupov a otvorený útok proti opozícii vznikol vďaka finančnej podpore Open Society Initiative for Europe (G. Soros), čo autori blogu Lukáš Zajac, Michal Piško a Gabriel Šípoš priamo potvrdzujú v texte blogu.

Som nútený pripomenúť aj zásah slovenskej pobočky TI do vážnej verejnej diskusie o tragédii bývalého prezidenta Policajného zboru SR generála M. Lučanského, ku ktorej došlo počas väzby generála. TI Slovensko verejne doslova kritizovala tie slovenské médiá, ktoré podávali iný obraz o tragédii, ako si želala a šírila vláda SR. Nie je mi známe, že by hodnotenie práce médií a útok proti ním v prospech vlády patrilo do náplne práce TI.

Z dôvodov uvedených vyššie je veľmi obtiažne rešpektovať činnosť slovenskej pobočky TI. Je príkladom úplnej zmeny nezávislej mimovládnej organizácie na inštitúciu slúžiacu vláde ako politická PR agentúra. Nemienim špekulovať o dôvodoch tejto zmeny, ale mimoriadne dôrazne sa ohradzujem proti praktikám slovenskej pobočky TI a Vás osobne žiadam o nápravu tohto neprijateľného stavu.

- Reklama -