OLAF potvrdil, že vedie vyšetrovanie voči agentúre Frontex

0
Foto: TASR/AP

Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF) začal vyšetrovanie Európskej agentúry pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex). Podľa utorňajších informácií agentúry DPA a týždenníka Politico to potvrdil hovorca OLAF.

 Hovorca OLAF zároveň spresnil, že z dôvodu prebiehajúceho vyšetrovania nemôže poskytnúť ďalšie informácie. “Skutočnosť, že OLAF vedie vyšetrovanie, neznamená, že dotknuté osoby alebo subjekty sa dopustili nezrovnalostí alebo podvodu. OLAF plne rešpektuje prezumpciu neviny a právo na obhajobu osôb alebo subjektov, ktorých sa vyšetrovanie týka,” uviedol.

Vyšetrovanie sa zameriava na obvinenia členov agentúry Frontex z obťažovania migrantov, zneužitia úradnej moci a vracania migrantov, zadržaných na mori, do ich domovských krajín. Pre spravodajský server politico.eu to uviedli štyria nemenovaní úradníci EÚ. Politico upozornil, že vyšetrovanie sa spustilo začiatkom januára.

Hovorca Frontexu Chris Borowski v tejto súvislosti povedal, že agentúra “v plnej miere spolupracuje s OLAF-om”.

Vlani v októbri spoločné vyšetrovanie platformy Bellingcat a ďalších médií odhalilo, že agentúra Frontex sa od marca 2020 aktívne podieľala na viacerých incidentoch na grécko-tureckých námorných hraniciach, ktoré sa mali týkať aj vracania člnov s migrantmi. Frontex to však popiera. Generálneho riaditeľa Frontexu Fabricea Leggeriho si v tejto súvislosti vlani v októbri predvolal Európsky parlament, aby podal náležité vysvetlenie.

Vracanie migrantov späť do prístavov, odkiaľ vyplávali, alebo do medzinárodných vôd je podľa medzinárodného a európskeho práva nezákonné. Agentúra Frontex však v posledných rokoch opakovane čelí obvineniam, že pri vracaní migrantov spolupracuje s orgánmi pobrežnej stráže niektorých európskych krajín.

- Reklama -