Eurokomisár Breton: Útok na Kapitol bol 11. september sociálnych médií. Blokovať účty je ale zmätená a neslýchaná reakcia

0
Na snímke eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton počas tlačovej konferencie v sídle Európskej rady v Bruseli 19. novembra 2020. Foto: TASR/AP

Európska únia by mala viac tlačiť na reguláciu veľkých sociálnych platforiem. Uviedli to eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton a aj šéf najväčšej politickej skupiny v Európskom parlamente (EP) Manfred Weber. Informovali o tom v pondelok týždenník Politico a tlačová agentúra AFP.

Breton v stanovisku pre denník Le Figaro a týždenník Politico priznal, že má rozpaky nad rozhodnutím niektorých digitálnych platforiem pozastaviť účty prezidenta USA Donalda Trumpa na sociálnych sieťach “bez legitímnej a demokratickej kontroly”. Takýto krok podľa jeho slov potvrdzuje opodstatnenosť predstavených projektov Európskej komisie na reguláciu IT gigantov.

Twitter znemožnil Trumpovi prístup na svoju platformu dva dni po tom, ako stúpenci republikánskeho prezidenta 6. januára vtrhli do budovy Kongresu vo Washingtone a prerušili tak spoločné zasadnutie oboch komôr – Senátu a Snemovne reprezentantov – na ktorom sa potvrdzovalo víťazstvo demokrata Joea Bidena v novembrových voľbách hlavy štátu. Facebook a ďalšie platformy ako Snapchat a Twitch pozastavili Trumpov účet na neurčito už 7. januára.

Podľa Bretona o útoku Trumpových podporovateľov na budovu Kongresu 6. januára možno hovoriť ako o “11. septembri sociálnych médií”, píše AFP. “Skutočnosť, že výkonný riaditeľ môže zastaviť hlásnu trúbu prezidenta USA bez akejkoľvek inej formy, je mätúca,” upozornil Breton. Toto podľa jeho vyjadrení nie je len potvrdením moci sociálnych médií, ale poukazuje i na slabiny v oblasti organizácie našej spoločnosti v digitálnom priestore.

Eurokomisár pripomenul, že ide o “zmätenú” a neslýchanú reakciu digitálnych platforiem na útoky na washingtonský Kapitol. Kladie si otázku, prečo sociálne siete nedokázali včas blokovať falošné správy a nenávistné prejavy, ktoré viedli k nepokojom vo Washingtone, ale zamerali sa na “cenzúru” úradujúceho prezidenta USA, pričom ich rozhodnutie nepodliehalo zákonnej a demokratickej kontrole.
      Európska komisia vlani v decembri predstavila návrh nových právnych predpisov EÚ  – nariadenie o digitálnych službách (DSA) a nariadenie o digitálnych trhoch (DMA). Ich cieľom je ukončiť svojvôľu gigantov v oblasti IT a zneužívanie ich právomocí a naopak, stanoviť pravidlá hry a usporiadať informačný priestor s jasne definovanými právami, povinnosťami a zárukami.
      “Tieto udalosti ukazujú, že sa už nemôžeme nečinne prizerať a veriť iba v dobrú vôľu platforiem,” uviedol Breton po zablokovaní účtov Donalda Trumpa.
      Jasný odkaz má v tomto smere aj Manfred Weber, šéf Európskej ľudovej strany (EPP). “EÚ nesmie nechať Facebook a Twitter rozhodovať o tom, čo je na ich platformách prijateľné a čo nie. Nemôžeme nechať na amerických technologických gigantoch, aby rozhodli o tom čo a ako diskutujeme, čo sa dá a čo sa nedá povedať v demokratickej debate. Potrebujeme prísnejší regulačný prístup,” opísal situáciu Weber. Spresnil, že pre EÚ je zásadnou otázkou previesť fungujúci princíp demokracie – hľadanie kompromisu a spoločných východísk – aj do digitálnej sféry.

- Reklama -