Finančník Kvietik podal ústavnú sťažnosť, stíhanie a väzbu pokladá za nedôvodnú

0
zábery z akcie Dobytkár (Autor: Polícia SR)

Finančník Martin Kvietik, obvinený a väzobne stíhaný v trestnej veci Dobytkár, podal pre postup všeobecných súdov ústavnú sťažnosť na Ústavný súd SR v Košiciach. Ako informoval jeho obhajca Dušan Ivan, dôvodom tejto sťažnosti je porušenie jeho ústavného práva na osobnú slobodu, práva na slobodu a bezpečnosť, ktoré mu garantujú Ústava SR, Listina základných práv a slobôd a Dohovor o ochrane ľudských práv a základných hodnôt.

Martinovi Kvietikovi v novembri najskôr Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku predĺžil väzbu do 1. apríla tohto roku. Následne Najvyšší súd (NS) SR zamietol jeho sťažnosť a sťažnosť spoluobvineného bývalého riaditeľa Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Juraja Kožucha voči tomuto rozhodnutiu.

“Trestné stíhanie môjho klienta a jeho väzba sú od samého začiatku nedôvodné, neústavné a nezákonné. Porušujú sa nimi základné štandardy vnútroštátneho aj medzinárodného práva. Dôvody trestného stíhania založené výlučne na osamotenej výpovedi kajúcnika, dodnes ničím a nikým nepotvrdenej, nepostačujú ani na obvinenie a už vôbec nie na kolúznu väzbu, naposledy predĺženú na takmer jeden rok,” zdôraznil advokát. Podľa Ivana viaceré faktory v trestnom stíhaní jeho klienta signalizujú inkvizičný proces, ohýbanie práva, ignoráciu výsledkov dokazovania a “slepú vieru” v kajúcnika.

Martin Kvietik a Juraj Kožuch zostávajú do 1. apríla vo väzbe. Rozhodol o tom NS SR v druhej polovici novembra minulého roku. NS SR vtedy nevyhovel sťažnosti obvinených proti uzneseniu ŠTS z 5. novembra, ktorý im predĺžil väzbu. Súd zároveň väzbu obvinených dohľadom probačného a mediačného úradníka nenahradil.

Dvojica je stíhaná pre pokračovací obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku spolupáchateľstvom. Polícia ich zadržala 22. apríla v rámci akcie Dobytkár. Počas nej Národná kriminálna agentúra (NAKA) do polovice júla obvinila 21 fyzických a sedem právnických osôb. Všetky čelia obvineniu z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Výška zdokumentovaných úplatkov dosiahla takmer 10,5 milióna eur. Väzobne stíhajú sedem ľudí.

Na začiatku júla polícia v rámci akcie zadržala aj nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra. Pôvodne Norberta Bödöra sudca pre prípravné konanie ŠTS Michal Truban do väzby nezobral. Trojčlenný senát NS SR však 9. júla vyhovel sťažnosti prokurátora ÚŠP voči rozhodnutiu Trubana a Norberta B. do väzby zobral. Deň nato zobral do väzby aj Petra K.

- Reklama -