Čína: Experti Svetovej zdravotníckej orrganizácie prídu skúmať pôvod koronavírusu

0
Ilustračná snímka. Čína. (Foto: TASR/AP)

Skupina desiatich vedcov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pricestuje do Číny s cieľom skúmať pôvod koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý vyvolal celosvetovú pandémiu, tento štvrtok. Oznámila to v pondelok čínska Národná zdravotnícka komisia.

Misia WHO, ktorá sa podľa organizácie oneskorila vzhľadom na neschválenie vstupných víz, “bude vykonávať spoločnú výskumnú spoluprácu v otázke pôvodu COVID-19 s čínskymi vedcami”, citovala z oznámenia agentúra AFP.

Predstavitelia WHO majú v krajine skúmať pôvod nového druhu koronavírusu, ktorý sa po prvý raz objavil koncom roka 2019 v stredočínskom meste Wu-chan. Podľa pôvodného časového harmonogramu sa táto značne spolitizovaná misia mala začať ešte minulý týždeň.

Peking tvrdil, že odkladanie misie nie je iba otázkou vstupných víz. Hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí minulú stredu uviedla, že rokovania o termíne a presnom stanovení popisu činnosti odbornej delegácie sa ešte neskončili.

“Otázka vypátrania pôvodu (koronavírusu) je neuveriteľne zložitá. Aby sme zabezpečili, že práca medzinárodného expertného tímu bude mať hladký priebeh, musíme urobiť nevyhnutné úkony a všetko náležite pripraviť,” zdôvodnila hovorkyňa Chua Čchun-jing.

WHO oznámila ešte vlani v decembri, že v januári vycestuje do Číny medzinárodný tím expertov, aby pomohol pri vyšetrovaní možného pôvodu ochorenia COVID-19 u zvierat. V tíme týchto odborníkov majú byť epidemiológovia a veterinárni špecialisti.

Vedci pod vedením WHO by sa chceli vrátiť na trhovisko vo Wu-chane, kde vlani v decembri zaznamenali prvé prípady koronavírusu SARS-CoV-2.

Nový koronavírus sa postupne z Číny rozšíril do celého sveta. Nakazilo sa ním viac ako 90 miliónov ľudí a viac ako 1,9 milióna zomrelo v spojitosti s ochorením COVID-19, ktoré tento vírus spôsobuje.

- Reklama -