Už aj na Seycheloch sa začalo očkovať. Plánujú zaočkovať 70 percent obyvateľstva

0
seychelles, sea, beach
Ilustračné foto, Seychely. Foto: StockPack

Seychely, ostrovná krajina ležiaca v Indickom oceáne, začala v nedeľu ako prvá africká krajina očkovať svoju populáciu proti novému koronavírusu. Informovala o tom agentúra AFP.
      

Ako prvý dostal vakcínu vyvinutú čínskou farmaceutickou spoločnosťou Sinopharm v nemocnici v hlavnom meste Victoria tamojší prezident Wavel Ramkalawan. Priebeh jeho očkovania bol odvysielaný naživo v miestnej televízii. Vakcínu podali následne aj desiatkam ďalších verejných osobností. Prezident Seychel ľudí vyzval, aby sa tiež nechali zaočkovať a uviedol, že je to presne rovnaké, ako keby mali dostať akúkoľvek inú vakcínu.
      

V pondelok sa začne s očkovaním zdravotníkov a následne ľudí nad 65 rokov a neskôr príde na rad zvyšok obyvateľstva. Seychely chcú za dva až tri mesiace zaočkovať 70 percent svojej populácie – za deň chcú vakcínu aplikovať 1000 ľuďom. “Seychely plánujú ako prvá krajina na svete zaočkovať najmenej 70 percent svojho obyvateľstva starších ako 18 rokov,” povedal Ramkalawan.
      

Seychelská ministerka zdravotníctva Peggy Vidotová vo štvrtok uviedla, že krajina dostala 50.000 dávok vakcíny od Spojených arabských emirátov (SAE). Prezident dodal, že koncom januára sa očakáva i dodávka ďalších 50.000 dávok vakcín vyvinutých Oxfordskou univerzitou a spoločnosťou AstraZeneca, ktorú pre Seychely zabezpečí indická vláda.
      

Seychely, ktoré tvorí 115 prevažne neobývaných ostrovov, majú 98.000 obyvateľov. Spočiatku sa im pandémiu koronavírusu darilo zvládať, keď v apríli minulého roku zaviedli na mesiac lockdown a po jeho uplynutí registrovali len 11 prípadov nákazy. Od decembra sa však počet infikovaných zvýšil a doteraz ich zaznamenali 508, pričom ochoreniu COVID-19 tam podľahla jedna osoba. V sobotu pribudlo 57 novonakazených.

- Reklama -