Načo sú zákony a nariadenia, ak sa obchádzajú cez výnimky? Treba ich obmedziť, navrhuje Remišová

0
ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová (Za ľudí) (Foto: TASR)

Vicepremiérka a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová navrhne koalícii výrazne obmedziť udeľovanie výnimiek a zredukovať vyhlášku hygienika, ktorá výnimky umožňuje. Počty podľa jednotlivých štátnych inštitúcií a dôvody výnimiek musia byť podľa nej zverejňované.
     

 “Výnimky majú slúžiť na to, aby sme dokázali zabezpečiť základné fungovanie štátu a ekonomiky,” uviedla Remišová v stanovisku, ktoré TASR zaslalo tlačové oddelenie strany. “Dnes sa pravidlá napríklad vôbec nevzťahujú na europoslancov a ich rodiny a počet individuálnych výnimiek je pomerne veľký,” doplnila. Každá výnimka by mala byť podľa nej detailne odôvodnená s tým, prečo je jej udelenie nevyhnutné.
     

 Problematiku výnimiek chce na najbližšom ústrednom krízovom štábe otvoriť Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Ak by boli obmedzené alebo zrušené, úrad to privíta. ÚVZ tvrdí, že nemôže nikomu dať výnimku z vlastnej iniciatívy, na jej udelenie je potrebná žiadosť člena vlády SR. Výnimky udeľuje ÚVZ od apríla 2020, informoval, že odvtedy udelil výnimky pre tisíce občanov.
     

 Úrad udelil výnimku aj vicepremiérovi Štefanovi Holému (Sme rodina). Holý pravidelne cestuje do Veľkej Británie za rodinou, na základe výnimky teda nemusel dodržať opatrenia súvisiace s návratom.

- Reklama -