Eustream: Dodávka plynu z Ukrajiny na Slovensko je plynulá

0
Foto: TASR

Preprava plynu na vstupnom bode z Ukrajiny na Slovensko je plynulá. V reakcii na sobotnú explóziu na ukrajinskom úseku plynovodu prepravujúcom ruský plyn to uviedol špecialista externej komunikácie a PR spoločnosti Eustream Pavol Kubík. Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) informoval, že na plynovode je viacero vetiev, ktoré zostali po výbuchu nepoškodené.

“Preprava na vstupnom bode z Ukrajiny je plynulá. Podľa informácie od kolegov z GTSOU by táto udalosť nemala mať dosah na medzinárodný tranzit,” povedal Kubík.

Situáciu preveroval aj Sulík, ktorý je v kontakte s predsedom predstavenstva SPP – distribúcia Františkom Čuprom. “Obyvatelia Slovenska môžu zostať pokojní, plyn k nám v týchto chvíľach naďalej prúdi. Dobrou správou je, že na plynovode je viacero vetiev, ktoré zostali po výbuchu nepoškodené. Samozrejme, sme pripravení na všetky scenáre a v prípade zhoršenia situácie vieme využiť zásobníky, ktoré máme naplnené,” ubezpečil šéf rezortu hospodárstva

Sulík pripomenul, že v súčasnosti majú viaceré európske krajiny nadbytok plynu. “Zažili sme výnimočne teplý december a zároveň tu máme aj ekonomický útlm. Aj z týchto dôvodov bola spotreba plynu nižšia ako za normálnych okolností,” vysvetlil.

K mohutnej explózii došlo na ukrajinskej časti plynovodu Urengoj-Pomary-Užhorod DPA v Poltavskej oblasti na území Ukrajiny.

- Reklama -