Francúzsko: Zákaz nočného vychádzania rozšíria na osem ďalších departementov

0
francúzsky prezident Emmanuel Macron (Foto: facebook E. Macron)

Francúzsko rozšíri v snahe znížiť počet nakazených koronavírusom zákaz nočného vychádzania na osem ďalších departementov. Oznámil to v sobotu tamojší premiér Jean Castex, ktorý tieto opatrenia nazval “tvrdými a nevyhnutnými”.

Francúzsko po novom roku zaviedlo v 15 najviac zasiahnutých departementoch z celkových 101 zákaz nočného vychádzania od 18.00 h, píše agentúra AFP. Obyvatelia zvyšných častí krajiny vrátane metropoly Paríž nesmú vychádzať von od 20.00 h.

Skorší zákaz vychádzania sa bude vzťahovať na departementy na východe krajiny na hraniciach s Nemeckom vrátane Bas-Rhin, kde leží mesto Štrasburg, Haut-Rhin a Côte-d’Or a tiež stredofrancúzsky Cher. Castex zdôraznil, že tieto pravidlá budú platiť aj v prístavnom meste Marseille v departemente Bouches-du-Rhône, kde lokálni politici protestovali proti predĺženiu čiastočného lockdownu a spochybňovali jeho účinnosť.

“V skutočnosti na Marseille uplatňujeme rovnaké kritériá, aké platia aj inde,” uviedol Castex v tejto súvislosti. “Každý si je vedomý toho, že epidémia sa v niektorých oblastiach nespomaľuje, ale – práve naopak – zosilňuje sa,” dodal.

Počas nočného zákazu vychádzania sú naďalej povolené cesty do práce či opustenie príbytku z rodinných dôvodov. Športovanie, prechádzky či nakupovanie sú však zakázané, pripomína agentúra DPA.

Predseda francúzskej vlády obhajoval aj očkovaciu stratégiu, ktorá bola v niektorých častiach krajiny kritizovaná za pomalý priebeh. Cieľom je podľa neho očkovať rýchlo, avšak za absolútne bezchybných bezpečnostných podmienok.

Približne polovica Francúzov má voči očkovaniu podľa prieskumov verejnej mienky skeptický postoj, čo je výrazne viac ako v susedných krajinách. Francúzsky minister zdravotníctva Olivier Véran prisľúbil, že tempo očkovania sa v krajine od nasledujúceho týždňa zvýši.

Vo Francúzsku evidujú približne 67.000 obetí koronavírusu a 2,7 milióna nakazených.

- Reklama -