USA: Biden nepodporuje impeachment Trumpa, ale rozhodnúť sa musí Kongres

0
Joe Biden (Foto: TASR/AP)

Novozvolený americký prezident Joe Biden v piatok jasne naznačil, že nepodporuje kroky vedúce k ústavnej obžalobe (impeachmentu) prezidenta Donalda Trumpa. Vyhlásil, že najrýchlejší spôsob, ako ho dostať z úradu, je prevzatie moci o dva týždne.

“Najrýchlejší spôsob, ktorý sa aj uskutoční, je naše uvedenie do úradu 20. januára,” povedal Biden, ktorý v ten deň zloží slávnostnú prísahu na inaugurácii, pripomenula tlačová agentúra AFP.

“Ale čo sa naozaj stane pred tým alebo po tom, to je na posúdení a rozhodnutí Kongresu. Ja sa však teším na jedno: na jeho odchod z úradu,” dodal Biden.

Novozvolený prezident sa rozprával v piatok s novinármi v meste Wilmington v štáte Delaware, kde žije – dva dni po tom, ako Trump povzbudzoval dav svojich podporovateľov, aby pochodovali k budove Kongresu vo Washingtone.

Lídri Demokratickej strany v Kongrese sa chcú pokúsiť obžalovať Trumpa už druhýkrát počas jeho pôsobenia v Bielom dome. Impeachment zatiaľ podporuje iba málo republikánov, hoci aj oni verejne a dôrazne odsúdili Trumpovo správanie.

Biden v piatok prvýkrát reagoval na snahu o obžalobu Trumpa alebo na pokus presvedčiť viceprezidenta Mikea Pencea, aby využil 25. dodatok americkej ústavy na odvolanie prezidenta z úradu.

Bidenova neochota podporiť svoju stranu v úsilí o impeachment sa dá vysvetliť tým, že ho čaká mamutia úloha – vyliečiť rozdelenú americkú spoločnosť, analyzuje AFP.

“My si budeme robiť svoju prácu a Kongres sa tiež môže rozhodnúť, ako bude postupovať,” povedal Biden.

Biden zároveň privítal Trumpovo piatkové oznámenie, že sa nezúčastní na jeho inaugurácii, a označil to za “dobrú vec”.

“Cestou sem mi povedali, že naznačil, že sa na inaugurácii neukáže. Je to jedna z mála vecí, na ktorej sme sa kedy my dvaja zhodli. Je to dobrá vec, že sa neukáže. On je totiž hanbou tejto krajiny,” povedal novozvolený prezident.

Biden dodal, že viceprezident Pence bude na inaugurácii “vítaný”.

Budúci prezident však skritizoval Trumpovu administratívu za distribúciu vakcín proti ochoreniu COVID-19 a označil to za “výsmech”.

“Vakcíny nám dávajú nádej, ale ich distribúcia je výsmechom,” vyhlásil Biden pred novinármi.

“Bude to najväčšia operácia, akej sme kedy čelili ako národ,” doplnil.

Bidenov hovorca pre televíziu CNN povedal, že nová administratíva poskytne každú dostupnú dávku vakcíny proti COVID-19 vyrobenú v USA a nebude polovicu dávok zadržiavať, aby sa zaistilo, že ľudia dostanú včas svoju druhú injekciu, ktorá má zaručiť účinnosť tej prvej.

- Reklama -