Osuský: Trump skončil hanebne. To som dokonca ani od neho nečakal

3
poslanec NR SR Peter Osuský (SaS), Foto: TASR

Volil by som za amerického prezidenta Donalda Trumpa – tak rozhodol v ankete pred dvoma mesiacmi poslanec NR SR Peter Osuský (SaS). Po incidente v Kongrese je roztrpčený. “Trump skončil hanebne,” vyhlásil Osuský pre ParlamentneListy.sk s tým, že toto dokonca ani od Trumpa nečakal.

“S nechuťou by som mu dal svoj hlas,” odpovedali  ste vlani v novembri na otázku, koho by ste volili za amerického  prezidenta, o Donaldovi Trumpovi. S nechuťou či bez  nechute, boli by ste ako Američan jeho voličom a čelíte kvôli  tomu teraz aj kritike na sociálnych sieťach. Pán Osuský, ako hodnotíte najnovšie dianie v americkom Kongrese, kde Trumpovi prívrženci násilím prenikli do budovy Kapitolu, kde sa aj strieľalo a boli podľa tamojších médií až štyria mŕtvi? 

Musím povedať,  že to čo sa odohralo v Kongrese bolo nedôstojné, trápne a hanebné  a zodpovednosť za to nesú tí, ktorí sa toho dopustili. Dospelí a plnoprávni ľudia,ktorí nie sú zbavení zodpovednosti nesú zodpovednosť za všetky svoje činy a je vylúčené  pripísať ich niekomu inému. Tak ako fanatici Hitlerovi, tak ako fanatici Stalinovi, tak ako všetci, ktorí  sa nechajú niekým uviesť do  nejakého stavu, napriek tomu nesú 100 percentnú zodpovednosť za svoje činy.  

To sa bavíme  o zodpovedosti prívržencov, ktorí o Trumpovom prejave vtrhli do Kongresu. Ale čo samotný prezident, ktorému by ste vy osobne boli ochotný dať hlas? Práve od neho sa čakalo, že tento dav, ktorý podnietil k protestom svojimi rečami a prejavom, aj zastaví…

Trump skončil hanebne. Skončil hanebne, pretože jeho 4 roky sa dali hodnotiť z  niektorého pohľadu tak, z niektorého inak, boli  na to silne protikladné názory, ale to, čo predviedol  po voľbách,  to je natoľko nedôstojné  amerického prezidenta, že aj tí  z nás,  ktorí samozrejme, vieme čo je on zač a akú má psychickú a vôbec ľudskú výbavu,  tak sme tým nedôstojným  koncom  znechutení.  Môžem za seba povedať, že som aj zhnusený. To som dokonca ani od Trumpa nečakal.

Čo bude podľa vášho názoru ďalej  s Republikánskou stranou?  Trump sa chce opäť  uchádzať o prezidentské kreslo možno aj v nasledujúcich voľbách, aspoň tak sa nechal počuť. 

Trump urobil dve veci: podľa mňa navždy pochoval seba. A skôr so smútkom konštatujem aj  to, že výrazne zakopal Republikánsku stranu, ktorej som v amerických pomeroch celoživotný priaznivec. Mrzí ma to, pretože aj tam sú jasné, rozumné hlavy. Ale to, že si Grand Old Party ako svojho reprezentanta vyberie tohoto človeka, je tiež istým znakom istého nabiehania akémusi vkusu. A musím povedať, že toto nie je len americká záležitosť, ale tam sa to  teraz výrazne prejavilo, tá bieda obidvoch tradičných amerických strán.  Keď sa zamyslím nad kandidátmi a môžem začať Franklinom Rooseveltom a pokračovať, potom na demokratickej  aj na republikánskej strane, tak toto bola biedna ponuka z obidvoch strán.

Uvidíme čo teda bude s Donaldom Trumpom a Republikánskou stranou. Podľa niektorých názorov amerikanistov ale Trump neprišiel o žiadne percento svojej masívnej podpory, hoci  vy by ste boli teda príkladom opaku sa mi  javí…

On nie je u republikánov nič iné ako  toho času neúspešný kandidát. Takže koho si republikáni skúsia vybrať ako “znovu naštartovača” svojej budúcnosti je, samozrejme,  na nich. Ostatný dobrý kandidát republikánov bol Mitt Romney, ktorý je aj  teraz tým iným hlasom ako Trump  a to by bol  podľa mňa iný kandidát ako obidvaja  terajší  kandidáti… Ale ten už raz tie voľby prehral a tradícia hovorí,  že sa ťažko vraciaš ešte raz. Osobne zo svojej činnosti ako dlhoročný vedúci našej delegácie v OBSE, kam chodí aj americká delegácia, napríklad poznám republikánskeho senátora Rogera Wickera  z Mississippi. To je jeden múdry, rozumný pán, nie starší ako Biden a bol by podľa mňa vynikajúci kandidát ako ho za tie roky poznám. Ale zrejme republikáni sa rozhodli, že ľud sa nadchne Trumpom a to nie je veľmi radostné. 

Ako by ste dnes, keby sa vrátil čas, odpovedali na otázku: koho by ste volili v prezidentských voľbách? Ostali by ste pri svojej nevôli, respektíve nechuti a Trumpovi? 

Naopak, dnes by som povedal zrkadlový opak tej vety. Dnes by som s nevôľou volil  Bidena.

- Reklama -

3 KOMENTÁRE

  1. Pokiaĺ viem, tak vsetci Osuský v politike, boli a sú hanbou Slovenského národa ! No oni ako Beijing Biden,nemajú sebareflexiu a chrbtovú kosť! Ja sa hanbim za kazdého Osuskeho v politike, sú ako jedna smradľavá onuca!!?

  2. Radšej by sa mal hanbiť ten ” Ďulo” za Deep State= Globalčíkov,ako ničia svet a USA v prvom rade! No ale od chruňa nič rozumné nečakaj!

Comments are closed.