USA: Biden odsúdil napadnutie Kapitolu

0
Novozvolený americký prezident Joe Biden hovorí 6. januára 2021 vo Wilmingtone. Odsúdil napadnutie budovy Kongresu a vyzval prezidenta Donalda Trumpa, aby vyzval svojich priaznivcov, aby ukončili násilie. (Foto: TASR/AP)

Novozvolený americký prezident Joe Biden v stredu odsúdil napadnutie budovy Kongresu a vyzval prezidenta Donalda Trumpa, aby vyzval svojich priaznivcov, aby ukončili násilie. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

 “To nie je protest, to je vzbura,” vyhlásil Biden v meste Wilmington po tom, čo stovky podporovateľov Trumpa protestujúcich proti jeho volebnej porážke obkľúčili budovu Kapitolu.

Trump svojich priaznivcov vo svojom prejave následne vyzval, aby “išli domov”, pričom zopakoval, že výsledok novembrových prezidentských volieb bol sfalšovaný.

“Viem, ako sa cítite,” povedal Trump v minútovom videu na Twitteri. “Vyhrali sme voľby, ktoré nám boli ukradnuté. Ale teraz musíte ísť domov,” povedal.

Protestujúci obklopili budovu Kongresu, strhli barikády pred hlavným vchodom a vnikli aj dovnútra po tom, ako sa jeho obe komory zišli na zasadnutí s cieľom potvrdiť víťazstvo Trumpovho súpera Joea Bidena v novembrových prezidentských voľbách.

Počas potýčok medzi protestujúcimi a policajtmi v sídle amerického Kongresu bola postrelená jedna osoba, ktorú previezli do nemocnice. Biely dom oznámil, že k budove Kapitolu už vyslali príslušníkov Národnej gardy a federálnej polície, aby pomohli ukončiť protesty.

- Reklama -