Pandémia ohrozuje aj duševné zdravie ľudí. Najviac chýbajú sociálne kontakty

1

Pandémia nového koronavírusu má negatívny dopad aj na duševné zdravie ľudí. Ako pre TASR povedala Stanislava Knut z Ligy za duševné zdravie, hoci ucelené zhodnotenia zatiaľ nie sú známe, odborníci už teraz hovoria, že priniesla pandémiu psychických porúch. Podľa doterajších štúdií sa podľa jej slov ukazuje, že spoločnosť na túto dlhotrvajúcu krízu vo svojich životoch nebola vôbec pripravená.
     

 Podľa Knut táto situácia prináša nutnosť aktivovať mechanizmy na pomoc vyrovnať sa s ňou. Problém nevidí v dostupnosti rád, ľudia sú však podľa nej sklamaní, že sa im nedarí tieto stratégie zvládania aplikovať hneď. “Pocity ochromenia, neschopnosť okamžite sa aktivovať, môže byť bežnou reakciou na prežívaný stres, či už náhly alebo dlhodobý. Pomáha to pochopiť, prečo tie jednoduché, neustále omieľané rady nedokážu aplikovať na každodenný život,” uviedla.
      

Konkrétne rady v krízovej situácii sú stále tie isté. Zmysel vidí v dodržiavaní denného režimu, dostatku spánku, zaspávaní a vstávaní vždy v približne tú istú hodinu. Pomáha otužovanie, dostatok pohybu na čerstvom vzduchu a zdravá, pestrá strava s dostatkom vitamínov.
      

Odborníci Ligy za duševné zdravie tvrdia, že dbať treba aj na sociálne kontakty. Tie môžu byť aj online. V domácom prostredí zasa pomáha úprimný záujem o blízkeho, ale aj dodržiavanie svojej psychohygieny a času pre svoje koníčky, vlastný priestor osamote, kde môžeme načerpať silu z nášho vnútra.
      

Rovnako odporúčajú striedme sledovanie správ, maximálne 30 minút denne, a to z overených informačných zdrojov. Nie je vhodné zahlcovať sa a zapájať sa do rôznych diskusií na sociálnych sieťach, ktoré sa venujú problematike pandémie. Odborníci z oblasti duševného zdravie pripomenuli, že ak človek potrebuje niečo vo svojom živote zmeniť, treba s tým začať postupne a z nových zvykov si vybudovať rutinu. 
      

Novú náročnú situáciu možno prijať aj ako novú výzvu popracovať na sebe. Z počiatočných neúspechov a občasných zlyhaní netreba byť frustrovaný, treba to prijať a vytrvalo pokračovať ďalej. “Ak na seba dokážeme byť primerane nároční, dokáže nás to posunúť a zdvihnúť naše sebavedomie,” vysvetlila Knut.
      

Dôležité je tiež nekarhať sa za svoje pocity. “Mnohé z tých negatívnych a neobvyklých sú práve normálnou reakciou  na nenormálnu situáciu, ktorú zažívame a na ktorú sme neboli dostatočne pripravení. Dôležité je však uvedomovať si, že táto situácia, v ktorej sa nachádzame, nie je trvalý stav – raz sa to skončí. A aj plány a túžby, ktoré nevieme realizovať práve teraz, môžu mať svoj význam aj v budúcnosti,” dodala Knut.

- Reklama -

1 komentár

Comments are closed.