Bahrajn, Egypt, Saudská Arábia a SAE obnovili vzťahy s Katarom

0
Lietadlá predstaviteľov arabských štátov, ktoré pristáli pred začiatkom summitu Rady pre spoluprácu arabských štátov Perzského zálivu (GCC) na letisku v saudskoarabskom meste Ulá v utorok 5. januára 2021. Saudská Arábia po viac ako troch rokoch opäť otvorí svoje pozemné a námorné hranice, ako aj vzdušný priestor s Katarom. (Foto: TASR/AP)

Bahrajn, Egypt, Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty (SAE) v utorok po viac ako troch rokoch obnovili diplomatické vzťahy s Katarom, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na ministerstvo zahraničných vecí Saudskej Arábie.

Saudskoarabský minister zahraničných vecí princ Fajsal bin Farhán obnovenie vzťahov s Katarom označil za “plný návrat k diplomatickým vzťahom”.

Bahrajn, Saudská Arábia a SAE prerušili 5. júna 2017 s Katarom diplomatické a obchodné vzťahy, ako aj dopravné spojenie a obvinili ho z podpory teroristických skupín. K blokáde sa neskôr pripojil aj Egypt. Katar obvinenia z podpory terorizmu popieral.

Summit členských krajín Rady pre spoluprácu arabských štátov Perzského zálivu (GCC) sa konal v utorok v saudskoarabskom meste Ulá. Lídri šiestich členských krajín tohto zoskupenia podpísali dva dokumenty, Ulá deklaráciu a záverečné komuniké. Bin Salmán oznámil, že lídri šiestich arabských štátov Perzského zálivu podpísali dohodu o regionálnej solidarite a stabilite.

Saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán a emir Kataru, šejk Tamím ibn Hamad as-Sání, podľa saudskoarabských štátnych médií absolvovali v utorok osobitné stretnutie. Venovali sa bilaterálnym vzťahom medzi týmito dvoma krajinami a možnostiam, ako zlepšiť spoločnú činnosť v rámci GCC.

Saudská Arábia po viac ako troch rokoch op䝻 otvorí svoje pozemné a námorné hranice, ako aj vzdušný priestor s Katarom. (Foto: TASR/AP)
- Reklama -