Krajčí: Základom je nedostať sa do úzkeho kontaktu s ľuďmi mimo svojej domácnosti

0
Na snímke minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO) (Foto: TASR)

Súčasná situácia v súvislosti s novým koronavírusom je veľmi vážna, uviedol v utorok minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). Zároveň opakovane apeloval, aby občania striktne dodržiavali zákaz vychádzania a navrhnuté protiepidemické opatrenia. Informovalo o tom Ministerstvo zdravotníctva SR.

 “Základom je nedostať sa do úzkeho kontaktu s ľuďmi mimo svojej domácnosti. Od zodpovednosti ľudí bude záležať účinnosť súčasného lockdownu, kedy bude možné uvoľniť súčasné opatrenia,” skonštatoval, pričom podotkol, že si spoločnosť už nemôže dovoliť byť nezodpovedná, keďže situácia v nemocniciach je “veľmi vážna”.

Poukázal na to, že medzi obeťami ochorenia COVID-19 sa nachádzajú už aj zdravotníci.

Rýchlosť očkovania na Slovensku závisí od dostupnosti vakcín, Ministerstvo zdravotníctva má podľa Krajčího pripravenú vakcinačnú stratégiu čo najrýchlejšieho zaočkovania populácie SR.

Šéf rezortu zdravotníctva avizoval, že od štvrtka (7. 1.) sa bude očkovať zdravotnícky personál vo viac ako 50 nemocniciach. “Hneď ako prejdú nemocnice pilotnou fázou očkovania, stanú sa z nich vakcinačné centrá s objednávkovým systémom,” uviedol s tým, že centrá majú fungovať v každom okrese.

Ako ďalej priblížil, počas januára má na Slovensko postupne prísť 208.000 dávok vakcíny Comirnaty od konzorcia Pfizer/BioNTech. Krajčí predpokladá aj dovoz 12.000 pilotných dávok od firmy Moderna. “Dúfam, že príde aj vakcína od konzorcia AstraZeneca a Oxfordská univerzita,” dodal.

- Reklama -