Rezort hospodárstva plánuje vybudovať priemyselný park aj na východe Slovenska

0
Minister hospodárstva SR Richard Sulík. Foto: TASR

Rezort hospodárstva má okrem priemyselného parku v Rimavskej Sobote záujem vybudovať aj strategický priemyselný park, ktorý bude umiestnený na východnom Slovensku. Hľadanie vhodnej lokality má na starosti spoločnosť MH Invest II. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva hospodárstva (MH) SR.

“Rozhodne nechceme dopustiť, aby nám veľké investície prekĺzli pomedzi prsty, tak ako to bolo v prípade BMW. Preto máme naďalej ambíciu vybudovať strategický park na východe. Verím, že čoskoro budeme môcť predstaviť verejnosti lokalitu, v ktorej by mal vyrásť,” priblížil minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS).

Rezort hospodárstva predložil návrh realizácie priemyselného parku v Rimavskej Sobote koncom minulého roka do medzirezortného pripomienkového konania, ktoré sa v súčasnosti vyhodnocuje. Následne bude o tomto návrhu rokovať vláda.

Priemyselný park, ktorý má vzniknúť v Rimavskej Sobote a vytvoriť stovky nových pracovných miest, bude podľa Sulíka výrazným impulzom nielen pre tento región, ale aj pre celé južné Slovensko. “Naša filozofia je jasná – postupne zmenšovať regionálne rozdiely a zamerať sa predovšetkým na tie najmenej rozvinuté. Ak chceme na juh pritiahnuť investorov, musíme mať k dispozícii pripravený park, ktorý im vieme okamžite ponúknuť,” uviedol šéf rezortu hospodárstva.

Park s rozlohou približne 65 hektárov by mal podľa MH SR priniesť minimálne 500 nových pracovných pozícií. Na jeho výstavbu bude vyčlenených 11,85 milióna eur.

Rimavská Sobota je okres s najvyššou mierou nezamestnanosti v rámci celého Slovenska, ktorá sa pohybuje približne na úrovni 20 %. Výstavba parku tomuto regiónu podľa MH SR výrazne pomôže v rámci hospodárskeho a sociálneho rozvoja, pretože okrem stoviek priamych môžu vzniknúť aj tisícky nepriamych nových pracovných miest. “Verím, že bude dostavaný do roku 2023 a následne ho budeme vedieť ponúknuť k dispozícii investorom,” dodal Sulík.

Minister hospodárstva tiež upozornil na nedostatok pripravených priemyselných plôch v rámci Slovenska, ktoré majú vybudovanú aj potrebnú infraštruktúru. “Absencia takýchto parkov znamená pre Slovensko zásadnú konkurenčnú nevýhodu v porovnaní s krajinami strednej a východnej Európy, s ktorými pri získavaní strategických investícií najčastejšie súperíme, či už hovoríme o Česku, Poľsku, Maďarsku alebo Rumunsku,” uzavrel Sulík.

- Reklama -