K zodpovednosti za útok na francúzskych vojakov v Mali sa prihlásili džihádisti

0
Konvoj áut s telesnými pozostatkami francúzskych vojakov, ktorých zabili v Mali pri explózii výbušného zariadenia v blízkosti ich obrneného vozidla minulý týždeň, jazdí počas poslednej rozlúčky s nimi v Paríži 4. januára 2021. Francúzski vojaci boli v malijskej oblasti Hombori počas vojenskej operácie. (Foto: TASR/AP)

Džihádistická organizácia Skupina na podporu islamu a moslimov (GSIM), ktorá je napojená na teroristickú sieť al-Káida, sa prihlásila k zodpovednosti za nedávny útok v africkom štáte Mali. Útok si vyžiadal životy dvoch príslušníkov francúzskych ozbrojených síl, ktoré v Mali pôsobia v rámci operácie Barkhane zameranej na boj proti džihádistom. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

GSIM vo svojom vyhlásení, zverejnenom v pondelok neskoro večer, uviedla, že po sobotňajšom útoku na severe Mali sa počet obetí jej útokov za menej než týždeň zvýšil na päť.

Francúzske jednotky začali pôsobiť v oblasti afrického Sahelu v roku 2013 a odvtedy tam prišlo o život už 50 francúzskych vojakov, dodala AFP. Najnovšími obeťami sa minulú sobotu stali 24-ročný desiatnik Loic Risser a 33-ročná seržantka Yvonne Huynhová – matka malého dieťaťa a prvá vojačka zabitá od začatia operácie francúzskej armády v Saheli.

GSIM súčasne vo svojom vyhlásení odmietla zodpovednosť za sobotňajší útok na dve dediny na západe štátu Niger, kde zahynulo asi 100 ľudí. AFP konštatovala, že ide o najväčší masaker civilistov za osem rokov trvania ozbrojenej vzbury islamistov v oblasti Sahelu.    

Tento útok, ktorý sa odohral neďaleko hraníc s Mali a Burkinou Faso, sa svojou povahou “nelíši od masakier francúzskych okupantov a ich zločineckých milícií,” píše sa vo vyhlásení GSIM, ktorá zaň sľubuje odvetu “v krátkodobom alebo dlhodobom horizonte”. GSIM tiež zdôraznila, že svoju svätú vojnu – džihád – nikdy nevedie proti vlastnému národu.

Podľa AFP toto vyhlásenie organizácie GSIM obsahuje implicitnú narážku na jej veľkého rivala v regióne, organizáciu Islamský štát na Veľkej Sahare (EIGS), proti ktorej v oblasti už niekoľko mesiacov zvádza urputné boje.

V roku 2020 Francúzsko vyslalo do Sahelu ďalších 600 vojakov, čím sa počet príslušníkov tamojšieho kontingentu zvýšil na približne 5100. Francúzski vojaci spolupracujú s ozbrojenými silami protiteroristickej skupiny G5 Sahel, ktorú tvoria krajiny Burkina Faso, Čad, Mali, Mauritánia a Niger.

Koncom novembra roku 2020 veliteľ operácie Barkhane Marc Conruyt označil GSIM za “najnebezpečnejšieho nepriateľa” v Saheli. Rok predtým bol za najväčšiu hrozbu v regióne označovaný EIGS.
      

- Reklama -